Menu

Uw zoekacties: documentatie van A. Donker betreffende de geschiedenis van H...

7110 documentatie van A. Donker betreffende de geschiedenis van Haarlemmermeer, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De heer Aart Donker is in 1937 geboren in Nieuw-Vennep, maar in 1949 komen wonen in Lisserbroek om niet meer weg te gaan. Hij raakte door de artikelen van Wouter Slob in de Hoofddorpse Courant geïnteresseerd in de geschiedenis van Haarlemmermeer in het algemeen en die van Lisserbroek in het bijzonder. Hij is actief krantenartikelen en foto's gaan verzamelen en heeft ook bijgedragen aan diverse publicaties over Lisserbroek waaronder 'Zo was het in Lisserbroek' uit 1978. Zijn verzameling artikelen heeft de heer Donker in 2013 geschonken aan het Historisch Archief Haarlemmermeer.
De artikelen zijn grotendeels afkomstig uit de Hoofddorpse Courant, maar er zijn ook artikelen bij uit het Haarlems Dagblad. De artikelen gaan over de geschiedenis van Haarlemmermeer en gedeeltelijk ook over de geschiedenis van Haarlem en omgeving. Bij het beschrijven van de collectie is de originele volgorde in tact gelaten. De artikelen zijn uit de ordners gehaald en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen.

Kenmerken

Datering:
1957-2009
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
1957-2009
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-15. De collectie bevat krantenknipsels van de volgende artikelenreeksen: 'Meer-Historie', wekelijks verschenen in de Hoofddorpse Courant, 1957-2004; 'Haarlemmermeer Historie', verschenen in de Hoofddorpse Courant, 2000-2007; 'De Meer van Weleer', verschenen in het Haarlems Dagblad, 1987-1990, 1995-1996, en 'Uit de archieven. Waar over spraken zij', verschenen in de Hoofddorpse Courant en het Haarlems Dagblad. Daarnaast bevat de collectie een index op de artikelenreeksen 'Meer-Historie' en 'Haarlemmermeer Historie'.
Gemeente:
Haarlemmermeer