Menu

Uw zoekacties: hulpkaarten van het Kadaster, kantoor Alkmaar, Collectie van

918 hulpkaarten van het Kadaster, kantoor Alkmaar, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Datering:
1835-2000
Omvang in meters:
55,85
Periode documenten:
1835-ca. 2000
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst doosnrs. 1-147, 163-380, 393-450, 483-500. De hulpkaarten zijn alleen digitaal te raadplegen via de Kadaster Archiefviewer in de studiezaal van het Noord-Hollands Archief. Sinds de invoering van het Kadaster in 1832 heeft de Landmeetkundige Dienst van het Kadaster van ieder kadastraal perceel een dossier bijgehouden, waarin op kaartjes de geografische ontwikkeling van dat perceel (splitsing, samenvoeging, eventuele bebouwing en veranderingen daarin) vanaf het begin is bijgehouden. De hulpkaarten vormen een belangrijke schakel tussen de minuutplans en de actuele situatie, afgebeeld op het bijblad. Door het bekijken van een serie hulpkaarten van een bepaald gebied is het mogelijk om de planologische ontwikkeling van dit gebied tot in detail in beeld te brengen. De minuutplans en bijbladen vormen als het ware de optelsom van hulpkaarten en geven een statisch beeld weer van een gebied in een bepaald jaar.
Op een hulpkaart wordt de oude situatie en de nieuwe situatie in kleur ingetekend en beschreven in een zogenaamde verwijzingsstaat.
Op de hulpkaarten worden gestandaardiseerde kleuren gebruikt voor tekening en tekst. Deze kleuren hebben de volgende betekenis: -blauwe lijnen: de vervallen situatie; -rode lijnen: de nieuwe perceelsgrenzen en gebouwen; -zwarte lijnen: de onveranderd gebleven situatie; -blauwe nummers: geven de vervallen perceelnummers aan; -zwarte nummers: zijn van de nieuw gevormde percelen en rode nummers: onveranderde perceelnummers. Uit de verwijzingsstaat blijkt uit welke oude percelen de nieuwe zijn ontstaan en voor welke oppervlakten.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.