Menu

Uw zoekacties: Mulder, Theo, te Hippolytushoef (Wieringen)

925 Mulder, Theo, te Hippolytushoef (Wieringen)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Theo Mulder (30 mei 1928- 8 maart 2017) werd geboren in Haarlem. Na de lagere school ging hij 3 jaar naar het Triniteitslyceum en daarna naar de HBS-B in Haarlem. Tijdens zijn middelbare schooltijd maakte hij kennis met de NJN, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Hier begin zijn liefde voor de natuur en in het bijzonder vogels.
In september 1945 begon hij bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, maar verruilde deze al snel voor de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1948 moest hij in dienst, maar werd door de krijgsraad tot een half jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verspreiden van communistische pamfletten.
Kort na zijn ontslag uit dienst leerde hij de beeldhouwer Mari Andriessen (1897-1979) kennen, ze bleven bevriend tot het overlijden van Andriessen. Deze raadde hem aan naar de Rijksacademie in Amsterdam te gaan, waar Mulder werd aangenomen en tussen 1951 en 1955 studeerde. De docent die het meest invloed op hem had was V.P.S. Esser (1914-2004).
De jaren vijftig van de 20e eeuw was een periode waarin veel opdrachten voor beeldhouwwerken werden verstrekt, onder andere door de 1% regeling vanuit de overheid, en door de grote vraag naar het realiseren van oorlogsmonumenten. Mulder heeft een heel aantal beeldhouwwerken gerealiseerd in opdracht. Met regelmaat kwamen religieuze thema’s voor in zijn werk, ook als de aanleiding voor het beeld niet religieus was.
Mulder was ook actief als artisan voor de beeldhouwers Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt. Voor van Pallandt voerde hij haar ontwerp uit voor het beeld ‘De Zieke’ voor het voormalig Zeewegziekenhuis in IJmuiden. In Bergen staat een beeld van Adriaan Roland Holst door Mari Andriessen ontworpen en door Mulder vergroot tot het huidige formaat.
In de jaren zestig van de 20e eeuw kocht hij een boerderij in Hyppolytushof en in 1976 vestigde hij zich er na zijn scheiding permanent. Zijn beeldhouwwerk van dieren, met name vogels kenmerkt zich door een scherpe waarneming en weergave van de karakteristieken van de vogels. Hij had een fascinatie voor het uitbeelden van groepen, zowel van mensen als van dieren.
Mulder was medeoprichter van de Ateliers ’63 in Haarlem en gaf daar ook een tijd les. Verder was hij lid van de federatie van beroepskunstenaars en maakte deel uit van vele kunstcommissies.
Naast het verbeelden van vogels verdiepte hij zich ook in ornithologie, zijn collectie betreffende zijn ornithologische werkzaamheden zijn ondergebracht in een aparte collectie met toegangsnummer 296.
Het eerste deel van de collectie betreft stukken over Theo Mulder zelf en zijn familie, onder andere zijn oom Jaap Mulder die in de jaren dertig in Rusland verbleef. Het bevat akten, foto’s en films. Het tweede deel van de collectie bevat stukken betreffende de kunstenaarsloopbaan van Mulder. Het bevat foto’s van zijn werk, correspondentie en originele tekeningen en schetsboeken. De stukken betreffende zijn ornithologische werkzaamheden zijn ondergebracht in een aparte collectie met toegangsnummer 296.
Lit.: Theo Mulder Beeldhouwer, Floris Mulder, Laurien Mulder, Suzanne Mulder (samenstelling), 2008

Kenmerken

Datering:
1845-2013
Omvang in meters:
2,00
Periode documenten:
1845-2013 (2017)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-102. Nr. 15 is een loos nummer. Nr. 102 ontbreekt. Theo Mulder (1928-2017) was beeldhouwer en grutto-pionier. In zijn vrije tijd deed hij veel natuuronderzoek. Hij was met name begaan met weidevogels, steltlopers en ganzen. Vogels en andere dieren speelden een herkenbare rol in zijn beeldhouwwerk. De stukken betreffende zijn ornithologische werkzaamheden zijn ondergebracht in een aparte collectie, zie toegangsnummer 296.