Menu

Uw zoekacties: Openluchttheater Caprera te Bloemendaal

1142 Openluchttheater Caprera te Bloemendaal

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het idee van een openluchttheater in de duinen bij Bloemendaal is in 1947 geopperd door Cees de Jong aan zijn vader Jan de Jong tijdens een wandeling in het Wilhelminapark. Jan de Jong was destijds hoofd Publieke Werken in Bloemendaal. Hij wist wethouder Dries van Geluk enthousiast te maken voor dit idee. De ligging van het zandgat in een duin bij het Wilhelminapark leidde tot de ingeving om het openluchttheater te wijden aan het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. * 
De gemeente Bloemendaal had vlak na de oorlog onvoldoende financiële middelen om de totstandkoming van het openluchttheater te financieren, maar met hulp van donaties van particulieren werd er voldoende geld binnengehaald om het project te bekostigen.
Het Openluchttheater Caprera is in 1948 in gebruik genomen. De gemeenteraad van Bloemendaal heeft in haar vergadering van 20 mei 1948 de statuten van de Stichting Openluchttheater Bloemendaal vastgesteld. De Stichting heeft ten doel 'het openluchttheater dienstbaar te doen zijn aan de bevordering van de cultuur'. Op 3 juli 1948 is het publiek voor het eerst in de gelegenheid gesteld het theater te bezichtigen. De officiële opening vond plaats op 1 september 1948, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina. Amateurtoneelspelers onder leiding van Louis Saalborn voerden 'Don Quichote op de Bruiloft van Kamacho' op. * 
Eind jaren '90 werd duidelijk dat het openluchttheater aan renovatie toe was. De opdracht voor de renovatie is gegund aan ONX architecten. De architecten Henk Pouw en Marjo van Keulen waren verantwoordelijk voor de plannen. De renovatie is uitgevoerd door aannemersbedrijf Duijndam BV. In 2000 is het hernieuwde theater geopend. Op 27 mei 2000 werd een open dag gehouden voor de hele Bloemendaalse bevolking.
Naast de nieuwe bouwplannen trachtte Caprera ook meer bezoekers te trekken door het aanbod aan voorstellingen gevarieerder te maken, met meer aandacht voor ballet, kleinkunst, klassieke muziek, circus en film. * 
In 2023 vierde Caprera haar 75-jarig bestaan.
Het archief bestaat voor het grootste deel uit een serie per jaar geordende mappen en bevat de volgende stukken: notulen van vergaderingen, financiën, PR, foto's en krantenknipsels. Daarnaast bevat het archief een kleine serie met programmaboekjes, alsmede twee kasboeken. De oorspronkelijke ordening van het archief is gehandhaafd.
Een groot deel van het archief is gevormd door Cees de Jong, de bedenker van het openluchttheater Caprera. Hij was 40 jaar secretaris en heeft een verzorgd archief achtergelaten. De plakboeken zijn samengesteld door de heer F.M. Doodeheefver (31 jaar lang) en mevrouw A. Roodenburg-Van Ekelenburg (bijna 30 jaar lang).
Plaatsingslijst
63-66 Programmaboekjes, 1950-2011
66 2002-2011
1142 Openluchttheater Caprera te Bloemendaal
Plaatsingslijst

63-66 Programmaboekjes, 1950-2011
66
2002-2011

Kenmerken

Datering:
1948-2011
Omvang in meters:
4,85
Periode documenten:
1948-2011
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-68. Het archief bestaat voor het grootste deel uit een serie per jaar geordende mappen met de volgende stukken: notulen van vergaderingen, financiën, PR, foto's en krantenknipsels. Daarnaast bevat het archief een kleine serie met programmaboekjes, alsmede twee kasboeken.
Gemeente:
Bloemendaal