Menu

Uw zoekacties: Boegschoten, mevr. J.G., te Overveen, Collectie van
1185 Boegschoten, mevr. J.G., te Overveen, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie is afkomstig uit de nalatenschap van Johanna Geertruida (Joepie) Boegschoten (22 december 1921-3 maart 2017). Zij was de dochter van Hermanus Boegschoten (12 maart 1890-9 februari 1953). Dhr. Boegschoten was van 1914 tot 1950 tuinman op het landgoed Kareol te Aerdenhout. Hij hield zich daarnaast bezig met het opkweken en verbeteren van amaryllissen.
De collectie bevat onder meer foto's en glasnegatieven met interieur- en exterieurfoto's van het landgoed Kareol. Verder zijn er foto's van de familie Boegschoten en van de planten die opgekweekt werden op het landgoed. Tenslotte is er nog enige documentatie over dhr. Boegschoten en zijn werkzaamheden en over het landgoed zelf en de tijd dat het als militair hospitaal in gebruik was.
Plaatsingslijst
NL-HlmNHA_1185_29 Foto van kranslegging ter herdenking van de gesneuvelden in 1941, 1941
1185 Boegschoten, mevr. J.G., te Overveen, Collectie van
Plaatsingslijst
NL-HlmNHA_1185_29
Foto van kranslegging ter herdenking van de gesneuvelden in 1941, 1941
Datering:
1941
Beschrijving:
Foto van kranslegging ter herdenking van de gesneuvelden in 1941
Opmerkingen:
Tekst op lijst: 'Herdenking gesneuvelden 1941'
Techniek:
foto
Land:
Nederland
Afmetingen hoogte:
21,3 cm
Afmetingen breedte:
16, 3 cm
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1911-1974
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
1911-1974
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-36. Mevr. J.G. Boegschoten (1921-2017) was de dochter van H. Boegschoten, die tuinman was op Kareol. Kareol was een landgoed aan de Van Lennepweg in Aerdenhout, gebouwd in de periode 1906-1911 in opdracht van de Amsterdamse zakenman Julius Carl Bunge (1865-1934) en gesloopt in 1979. De collectie bevat naast foto's en glasnegatieven met interieur- en exterieurfoto's van Kareol, ook foto's van de familie Boegschoten op het landgoed en foto's van de planten die daar opgekweekt werden. Ook bevat de collectie documentatie over het landgoed zelf en de periode tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog toen het als hospitaal voor militairen in gebruik was.
Gemeente:
Bloemendaal