Menu

1373 Beijk, J.W.B., betreffende de kathedrale basiliek Sint Bavo te Haarlem, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Johannes Wilhelmus Bavo Beijk is geboren op 1 oktober 1900 te Haarlem in het huis staande aan de Oost-Indische Kade 32. Hij was de zoon van Pieter Beijk, broodbakker te Haarlem, en Maria Antoinette Jansen. Hij overleed op 13 januari 1994 te Haarlem. Johannes (roepnaam Jan) Beijk was tot 25 oktober 1980 conservator van de schatkamer van de basiliek en voorzitter-secretaris van de Commissie Schatkamer Kathedraal, ook genoemd Commissie Schatkamer en Kunstzaken, van de Stichting Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem.
Hij woonde onder meer in zijn geboortehuis Oost-Indische Kade 32, aan de Jan Steenstraat 58 (1945, 1954) en aan de Kleverlaan 111 te Haarlem.
Jan Beijk begon op 15 oktober 1912 als jongste bediende bij de administratie van Drukkerij Spaarnestad aan de Kinderhuisvest. Hij werd later chef van de Afdeling Postabonnementen van de Katholieke Illustratie (K.I.) en exploitatiechef van de K.I. Hij eindigde zijn loopbaan als algemeen exploitatiechef bij de Drukkerij Spaarnestad.
Hij was van 11 juni 1957 tot 31 december 1964 lid van de Plaatselijke Commissie van Toezicht op de Bioscopen te Haarlem. Hij was leraar aan een HBS, leraar aardrijkskunde, fysica en biologie (tot 1 oktober 1959) aan de St. Theresiaschool aan de Kleine Houtweg 24 te Haarlem en leraar biologie aan een opleidingsschool voor kleuterleidsters.
Jan Beijk was secretaris van de Volkskundecommissie van de Vereniging Haerlem.
De Collectie J.W.B. Beijk werd door de archivaris van het Bisdom Haarlem in maart 1999, met instemming van de Erven Beijk, geschonken aan de Archiefdienst voor Kennemerland.
De collectie bevat naast persoonlijke stukken van Joh.W.B. Beijk (Afdeling B) ook stukken van de Stichting Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem (Afdeling A) uit het bezit van Joh.W.B. Beijk.
1. Citeertitel van de collectie: Noord-Hollands Archief (afgekort: NHA), Collectie Beijk
2. Publicaties van Joh.W.B. Beijk in de historische bibliotheek van het Noord-Hollands Archief
3. Literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1934-1990
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
(1898) 1934-1990
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 32.11 nrs. 1-40. De collectie bevat naast persoonlijke stukken van J.W.B. Beijk ook stukken van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem, 1970-1988 (nrs. 1-5), uit het privébezit van de heer Beijk. In de Kennemer Atlas zijn geplaatst: 95 kleinbeeld dia's van (stand)beelden in Haarlem, 190 kleinbeeld dia's van de kathedrale basiliek Sint Bavo en de schatkamer aldaar en 68 grootbeeld dia's van de kathedrale basiliek Sint Bavo, ca. 1910-1920.
Gemeente:
Haarlem