Menu

Uw zoekacties: museale voorwerpen uit Velsen, Collectie van

1456 museale voorwerpen uit Velsen, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Ontstaan en herkomst van de collectie
2. Herbestemming van de collectie
3. Twee andere collecties
4. Verantwoording
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1739-1999
Omvang in meters:
15,50
Periode documenten:
(17e eeuw) 1739-1999
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-91. De collectie is grotendeels afkomstig uit de oorspronkelijke collectie Historische Voorwerpen gemeente Velsen. Die collectie was aanvankelijk gevormd door de afdeling Interne Zaken van de gemeente.
Vanaf 1975 vormde het Gemeentearchief Velsen een afzonderlijke afdeling binnen de gemeentelijke organisatie met een eigen directie en was sindsdien verantwoordelijk voor het beheer en het gebruik van de collectie. Objecten uit de collectie werden regelmatig getoond tijdens exposities in het Stadhuis Velsen.
De collectie bestond voor het overgrote deel uit schenkingen aan en aankopen door het Gemeentearchief. In de periode 1975 tot 1997 werd de collectie regelmatig uitgebreid. Vanuit een bescheiden budget deed de gemeentearchivaris aankopen ter uitbreiding van de collectie.
Toen in 1997 het Gemeentearchief Velsen fuseerde met het Gemeentearchief Haarlem, bleef de collectie achter in de depotruimten van het Stadhuis Velsen en werd binnen de gemeentelijke organisatie niet meer actief beheerd en sinds 1997 werd ook geen actief collectioneringsbeleid meer gevoerd.
Het College van Burgemeester en Wethouders besloot een nieuwe bestemming voor de objecten te zoeken en de collectie als zodanig op te heffen. Delen van de collectie werden toegewezen en overgedragen aan musea en instellingen in en buiten de gemeente Velsen. Een groot deel van de collectie werd in openbare veilingen in 2013 gehouden in het Stadhuis Velsen aan belangstellenden verkocht. Slechts een klein aantal voorwerpen met weinig of geen historische of museale waarde werd vernietigd.
Andere objecten werden gezien hun cultuurhistorische waarde voor Velsen afgezonderd en in de meeste gevallen in eigendom overgedragen aan het Noord-Hollands Archief te Haarlem, waar sinds 1997 ook de historische archieven uit Velsen worden beheerd.
Gemeente:
Velsen