Menu

Uw zoekacties: Vries, C.L. de, en mr. C. de Vries te Haarlem, betreffende d...
1545 Vries, C.L. de, en mr. C. de Vries te Haarlem, betreffende de Tweede Wereldoorlog, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Christiaan Lodewijk de Vries (1891-1953), reservemajoor der Infanterie, was in de Tweede Wereldoorlog chef-staf van het commando Haarlem van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Mr Cornelis de Vries (1921-1991) assisteerde in de Tweede Wereldoorlog zijn vader die chef-staf was van het commando Haarlem van de Binnenlandse Strijdkrachten.
De bescheiden betreffende hun activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna werden in twee gedeelten, 1985 en 1993, aan het Gemeentearchief Haarlem overgedragen. Deze plaatsingslijst is een voorlopige. Een aantal bescheiden moet nader worden uitgeselecteerd.
Inventaris
1. Bescheiden betreffende C.L. de Vries, (1891-1953)
1545 Vries, C.L. de, en mr. C. de Vries te Haarlem, betreffende de Tweede Wereldoorlog, Collectie van
Inventaris
1.
Bescheiden betreffende C.L. de Vries, (1891-1953)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1939-1952
Omvang in meters:
1,10
Periode documenten:
1939-1952 (1985)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-42. C.L. de Vries (1891-1953), reservemajoor van de infanterie, was in de Tweede Wereldoorlog chef-staf van het commando Haarlem van de Binnenlandse Strijdkrachten; zijn zoon mr. C. de Vries (1921-1991) assisteerde hem daarbij. De collectie bevat stukken betreffende de activiteiten van de heren De Vries tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede aanvullend documentatiemateriaal. Nr. 21 is niet openbaar tot 2027. Nrs. 31-32 zijn loze nummers. Nr. 39 is in de Atlas van het Noord-Hollands Archief geplaatst: Portrettenverzameling doosnr. 2 (fotonr. 54-00463055) en is te raadplegen op de Beeldbank Noord-Hollands Archief. Specificatie van illegale kranten, 1944/1945, geschonken door mr. C. de Vries in de plaatsingslijst.
Gemeente:
Haarlem