Menu

Uw zoekacties: Amsterdamsche Kanaalmaatschappij te Amsterdam

159.1 Amsterdamsche Kanaalmaatschappij te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bewilligd bij Koninklijk Besluit van 16 juli 1863 nr. 44, nam de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij de bij Koninklijk Besluit van 5 december 1861 nr. 82 en de wet van 24 januari 1863 (Stbld.4) aan Joh. Gottlieb Jager te Amsterdam verleende concessie voor het graven van een kanaal tussen Noord- en Zuiderzee over.
In 1865 werd met de uitvoering van de kanaalaanleg begonnen op grondslag van de plannen van W.A. Froger en op 1 november 1876 maakte het eerste zeeschip van het Noordzeekanaal gebruik. De zich met grote snelheid ontwikkelende scheepvaart stelde voortdurend nieuwe eisen, reden waarom het Rijk in 1881 de bezittingen en lasten van de Maatschappij overnam.
Vanaf 1 januari 1883 was de Maatschappij ontbonden. Liquidateur was mr. M.F. de Monchy. Het archief van de Maatschappij werd in 1952 tezamen met het archief van het ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, 1877-1899, van het ministerie van Verkeer en Waterstaat overgenomen.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1861-1883
Omvang in meters:
15,00
Periode documenten:
1861-1883 (1895)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-203g. Het archief betreft de aanleg van het Noordzeekanaal dat op 1 november 1876 feestelijk werd geopend door Koning Willem III.