Menu

Uw zoekacties: Ontvanger der gemene landsmiddelen over de stad en het kwart...

174 Ontvanger der gemene landsmiddelen over de stad en het kwartier Alkmaar

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bij de inventarisatie van de in het Noord-Hollands Archief berustende gaardersarchieven werden daarin een aantal banden aangetroffen die daarin niet thuis hoorden. Deze banden bleken te behoren tot het verder verloren gegane archief van de kwartierontvanger van Alkmaar. Deze archivalia werden uit de collectie gaardersarchieven verwijderd en hierna apart beschreven. Voor de overige bewaarde rekeningen, alsmede andere informatie verwijs ik kortheidshalve naar: J. Smit, Het archief der Rekenkamer ter Auditie van de Gemeenelandsrekeningen en de opvolgende colleges met de daaronder berustende rekeningen. 's-Gravenhage 1946.
Inventaris
1 Rekening en verantwoording van de ontvangsten en uitgaven gedaan over de jaren 1759 en 1760 door Nicolaus Henricus Domis als ontvanger over het kwartier Alkmaar, 1766
174 Ontvanger der gemene landsmiddelen over de stad en het kwartier Alkmaar
Inventaris
1
Rekening en verantwoording van de ontvangsten en uitgaven gedaan over de jaren 1759 en 1760 door Nicolaus Henricus Domis als ontvanger over het kwartier Alkmaar, 1766
Omvang:
1 deel
NB:
Rendantexemplaar
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1759-1799
Omvang in meters:
0,40
Periode documenten:
1759-1760, 1795-1799
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 174 inv. nrs. 1-3. Het archief is fragmentarisch.