Menu

Uw zoekacties: Veerpolder onder Haarlem

1740 Veerpolder onder Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Veerpolder was vroeger gelegen onder de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, maar kwam bij de wijziging van de gemeentegrenzen in 1933 onder de gemeente Haarlem te liggen. De polder strekte zich uit langs de Buitensingel van Haarlem en het Spaarne langs de Amsterdamse Trekvaart tot aan de Liede. Bij het graven van de trekvaart van Amsterdam naar Haarlem werd de polder gedeeld in twee delen, waarvan het zuidelijke deel een eigen polder ging vormen, de Zuiderpolder.
De polder werd bemalen door de Veermolen, een windvijzelmolen staande aan de Oude Haarlemmerweg bij het Penningsveer. In 1938 werd de molen voorzien van een stalen vijzel en een elektromotor.
Een groot deel van de polder is in gebruik genomen voor bebouwing en vormt thans een onderdeel van de bebouwde kom van Haarlem.
Zie ook: Archieven van de voorlopers van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1407-1811: inv.nrs. 425, 426, 441-444; en Archieven van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1812-1857: inv.nrs. 921, 926, 945.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1820-1979
Omvang in meters:
2,50
Periode documenten:
1820-1979
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-81.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord