Menu

1752 Houtrakpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Houtrakpolder maakt deel uit van de gronden die door de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij in het IJ zijn drooggemaakt bij de aanleg van het Noordzeekanaal. De polder werd op 14 oktober 1874 en 11 februari 1875 door de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij geveild. Deze is gelegen ten zuiden van het Noordzeekanaal, tussen de zijkanalen C (naar Spaarndam) en F (naar Halfweg). De dijken langs het Noordzeekanaal en langs Zijkanaal C zijn eigendom gebleven van de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij en later overgegaan naar het Rijk.
Binnen de polder is het voormalige eiland Ruigoord opgenomen, dat echter niet tot het gebied van de polder behoort. Bij overeenkomsten van 3/5 mei 1873 en 7/9 maart 1874 verkreeg Ruigoord het recht van vrije afwatering op de Houtrakpolder. Het zuidelijk deel van Ruigoord was vroeger eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland maar werd op 7 maart 1876 in percelen verkocht.
De polder werd oorspronkelijk bemalen door een stoomgemaal, dat in 1920 werd voorzien van een elektromotor. In 1935 moest dit gemaal wijken voor de verbreding van het Noordzeekanaal, en werd enkele tientallen meters verderop een nieuw dieselgemaal gebouwd.
Vanwege de schaarste aan brandstoffen werd in 1941 een elektromotor in het gemaal geplaatst.
Vanaf 1970 veranderde er veel in de polder. Het zuidelijke deel werd overgedragen aan de Stichting Beheer Landbouwgronden en ingericht als onderdeel van het recreatiegebied "Spaarnwoude". Het noordelijke en het westelijke deel van de polder werden overgedragen aan de Gemeente Amsterdam ten behoeve van de aanleg van de Amerikahaven en later de Afrikahaven. Nog slechts een strook in het oostelijk deel van de polder is als agrarisch poldergebied te herkennen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1873-1978
Omvang in meters:
4,75
Periode documenten:
1873-1978 (1981)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-188.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord