Menu

Uw zoekacties: munten en penningen te Velsen, aangelegd door het Gemeentear...

1843 munten en penningen te Velsen, aangelegd door het Gemeentearchief Velsen, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Plaatsingslijst
51 Bronzen gedenkpenning op initiatief van M.C. de Vries jr. geslagen ter gelegenheid van de aanneming van het wetsontwerp tot doorgraving van Holland op zijn smalst in 1862. Voorzijde: Amstels stedemaagd gekroond, leunende op het met een keizerlijke kroon gedekte wapenschild van Amsterdam, wijst op de Blijde Toekomst voor haar gepersonifieerd in een bevallige vrouw, met korenaren in haar gouden hoofdhulsel, staande op de voorsteven van een antiek schip met een bundel korenaren in de rechterhand en een rozenkrans in de uitgestrekte linkerhand. Achter haar ligt een omgekeerde korenmaat (schepel) vol met korenaren en staat de naam M.C.D. (E) V.(RIES) JR en achter het schild 1862. In de afsnede: "ONTWERP VAN WET AANGENOMEN XIII DECEMBER MDCCCLX11". Omschrift: "AMSTELS BLYDE TOEKOMST". Keerzijde: Hercules, omhangen met de leeuwenhuid, baant door zijn kracht een zeeweg door de duinen, en de Wetenschap voorgesteld als een vrouw, spiegelt zich in de spiegel van de waarheid, die zij in haar uitgestrekte linkerhand houdt, terwijl een aardglobe, waarop een driehoek is geplaatst, op haar rechterhand rust. Haar hoofd is met kleine vleugels voorzien. Rechts op de achtergrond staat Mercurius met slangenstaf, gevleugelde hielen en hoed, naast Neptunes met zijn drietand. De voeten van de God van de zee rusten in zijn zeeschelp (kar). Onderschrift: "DOORGRAVING VAN HOLLAND OP ZYN SMALST. M.C. DE VRIES JR. INV. (ENIT) ET FEC. (IT). Omschrift: "DOOR WETENSCHAP EN KRACHT TOT VOORDEEL". Doorsnede 6,5 cm, 1862

Kenmerken

Datering:
1722-1982
Omvang in meters:
0,15
Periode documenten:
(1583) 1722-1982
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-54. Nrs. 7-8, 11 ontbreken.
Gemeente:
Velsen