Menu

Uw zoekacties: kadastrale leggers van de gemeente Bloemendaal, Archiefdeel van
2031 kadastrale leggers van de gemeente Bloemendaal, Archiefdeel van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1875-1984
Omvang in meters:
2,60
Periode documenten:
1875-1984
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-44. Met de invoering van het kadaster in 1832 kwam er een eenheid in opmeting, beschrijving en registratie voor heel Nederland. Per kadastrale gemeente werd een overzichtskaart gemaakt. Op deze overzichtskaart werd aangegeven in welke secties de gemeente verdeeld was. Van deze onderdelen werden nauwkeurige kaarten gemaakt waarop alle huizen, erven, wegen, wateren en landerijen in werden getekend. De verschillende op de kaart afgebeelde stukken grond heetten perceel.
De oorspronkelijke aanwijzende tafel werd gemaakt aan de hand van de kadastrale kaarten en de hiervoor verzamelde gegevens. Deze registers bevatten in volgorde van sectie en perceelnummer een opgave van naam, woonplaats en beroep van de eigenaar, soort bebouwing, oppervlakte, klasse en belastbare opbrengst.
De suppletoire aanwijzende tafel bevat wijzigingen in de oorspronkelijke aanwijzende tafel, in de praktijk vooral wijziging van eigenaar van een perceel. Met ingang van 1863 werd geen suppletoire aanwijzende tafel meer bijgehouden.
De perceelsgewijze legger bevat systematisch alle percelen die in handen zijn van een eigenaar bij elkaar. Een dergelijke groep verenigde percelen van een eigenaar heet een artikel.
Als gemeenten werden samengevoegd werden de sectienummers aangepast.
Gemeente:
Bloemendaal