Menu

Uw zoekacties: Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Witte Kruis, afde...

2165 Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Witte Kruis, afdeling Beverwijk en omstreken

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Korte geschiedenis
2. Archief
3. Openbaarheid
4. Citeertitel
Plaatsingslijst
1. Archiefstukken behorend bij het archief van de Vereniging tot Bevordering van Katholiek Bijzonder Onderwijs in het bisdom Haarlem
2165 Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Witte Kruis, afdeling Beverwijk en omstreken
Plaatsingslijst
1.
Archiefstukken behorend bij het archief van de Vereniging tot Bevordering van Katholiek Bijzonder Onderwijs in het bisdom Haarlem
N.B.: De Vereniging tot Bevordering van Katholiek Bijzonder Onderwijs werd opgericht op 10 november 1869 op initiatief van de bisschop van Haarlem. Het bestuur van de vereniging trad van 1922-1972 op als bestuur van de - op 1 september 1922 geopende jongensschool - Sint Willibrordusschool voor ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs) aan de Kees Delfsweg te Beverwijk. De school was gelegen in de zgn. kweekschooldriehoek: Baanstraat, Romerkerkweg en Kees Delfsweg, waar ook de Bisschoppelijke Kweekschool (sinds 1968 Katholieke Pedagogische Academie Beverwijk) en de Sint Cassianusschool voor GLO (Gewoon Lager Onderwijs) waren gevestigd. Per 1 januari 1973 werd de vereniging opgeheven. Het bestuur over de Sint Willibrordusschool voor ULO werd toen overgedragen aan de Stichting voor Katholiek MAVO te Beverwijk.
Het is niet bekend hoe deze archiefstukken terecht zijn gekomen in het archief van Het Witte Kruis. Opvallend is wel dat stukken betreffende de Sint Willibrordusschool nagenoeg geheel ontbreken in het archief van de Vereniging tot Bevordering van Katholiek Bijzonder Onderwijs in het bisdom Haarlem, 1869-1972 (1975).
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1909-1938
Omvang in meters:
0,35
Periode documenten:
(1904) 1909-1938 (1955)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-26. Nr. 23 is een omslag met ingekomen en minuten van uitgaande stukken van het bestuur van de Vereniging tot Bevordering van Katholiek Bijzonder Onderwijs in het bisdom Haarlem betreffende de Sint Willibrordusschool voor ULO aan de Kees Delfsweg te Beverwijk, 1920-1934 (1961).
Gemeente:
Beverwijk
Categorie: