Menu

238 Tweede Geniecommandement te Amsterdam
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Genie is het onderdeel van de Landmacht dat militaire werken ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Bij militaire werken moet men niet alleen denken aan vestingwerken, fortificaties, bruggen, gebouwen enz., maar ook aan inundatiewerken. Bij K.B. van 11 december 1882 nr. 36 werd met ingang van 1 mei 1883 het Nederlandse grondgebied verdeeld in vier geniecommandementen. Tot het tweede Geniecommandement, dat gevestigd was in Amsterdam, behoorden de eerstaanwezendschappen Amsterdam, Haarlem, Den Helder en 's-Gravenhage. Ter uitvoering van het K.B. van 16 februari 1923 no. 75 heeft de minister van Oorlog een nieuwe verdeling in geniecommandementen en eerstaanwezendschappen vastgesteld, die met ingang van 1 mei 1923 van kracht werd. Dit had tot gevolg dat ook de eerstaanwezendschappen Amersfoort, Utrecht en Groningen onder het tweede Geniecommandement kwamen te ressorteren. Bovendien werd het eerstaanwezendschap Den Helder opgeheven en bij Haarlem gevoegd. Het tweede Geniecommandement, dat als schakel fungeerde tussen het ministerie en de eerstaanwezendschappen, is per 15 juli 1940 ontbonden.
De herinventarisatie van dit archief bleef beperkt tot de controle en de verbetering van de specificatie van de series ingekomen en minuten van uitgaande stukken. Deze waren beschreven in een plaatsingslijst (oude inv.nrs. 4621-5075). Verder is in deze inventaris een aanvulling (oude inv. nrs. 5076-5097) verwerkt, die bestond uit archiefstukken die in het archief van de eerstaanwezend ingenieur der Genie te Amsterdam, (1812) 1842-1941 (1950) waren aangetroffen. Daarnaast bevat deze inventaris een belangrijke aanvulling, die het Rijksarchief in Noord-Holland in 1994 van het Centraal Archievendepot van het ministerie van Defensie heeft gekregen. De archiefbescheiden die daartoe behoorden, zijn geplaatst in de rubrieken 2.3.2 t/m 2.3.5. Slechts van de inv.nrs. 483 en 488 kan met zekerheid worden vastgesteld, dat zij behoren tot het archief van het tweede Geniecommandement. Bij de plaatsing van de overige inv.nrs. is het advies gevolgd van het Centraal Archievendepot, dat tot de conclusie kwam dat deze deel uitmaken van het archief van het tweede Geniecommandement. * 
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1883-1940
Omvang in meters:
78,75
Periode documenten:
(1871) 1883-1940
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-497. Uit inv.nr. 489 ontbreken de tekeningen. Tot het Tweede Geniecommandement behoorden de eerstaanwezendschappen Amsterdam, Haarlem, Den Helder en Den Haag. Vanaf 1 mei 1923 kwamen ook de eerstaanwezendschappen Amersfoort, Utrecht en Groningen onder het Tweede Geniecommandement te ressorteren. Het eerstaanwezendschap Den Helder werd opgeheven en bij Haarlem gevoegd.
Categorie: