Menu

Uw zoekacties: Nederlandsche Middernachtzending Vereeniging, afdeling Haarlem

2393 Nederlandsche Middernachtzending Vereeniging, afdeling Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archieffragment is op 28 oktober 2008 aan het Noord-Hollands Archief geschonken door dr. E.V. Hueting, politicoloog en publicist te Amsterdam.
Voor een beschrijving van het ontstaan en de doelstellingen van de Nederlandsche Middernachtzending Vereeniging en de Afdeling Haarlem daarvan zij verwezen naar het boek van Ernest Hueting en Rob Neij Ongehuwde moerderzorg in Nederland. Dat boek bevindt zich in deze collectie onder inventarisnummer 23. De historische bibliotheek van het Noord-Hollands Archief bezit ook een exemplaar.
Het archief is beperkt openbaar ter inzage in de studiezaal van het Noord-Hollands Archief te Haarlem. De archiefstukken beschreven onder de inventarisnummers 3, 7, 15 en 21 zijn later openbaar ter inzage dan de andere archiefstukken. In deze plaatsingslijst is per inventarisnummer aangegeven in welk jaar het desbetreffende stuk openbaar ter inzage komt.
De citeertitel bij vermelding van het archiefje luidt: Nederlandsche Middernachtzending Vereeniging, Afdeling Haarlem 1914-1951 (1990), Noord-Hollands Archief (NHA), te Haarlem
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1914-1951
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1914-1951 (1990)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatslingslijst nrs. 1-23. Het archief is fragmentarisch. Het archief van de Hendrik Pierson Stichting (Nederlandsche Middernachtzending Vereeniging), 1879-1971, berust bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit Amsterdam, Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam. Dit archief bevat jaarverslagen van de afdeling Haarlem, 1915-1952, en correspondentie van het hoofdbestuur met de afdeling Haarlem, 1891-1953.
Gemeente:
Haarlem