Menu

Uw zoekacties: registers van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

2492 registers van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
De inhoud van de collectie zijn registers van letterschriften. De oudste register in de beschreven collectie komt uit 1755 en gaat over een dubbel mediaan geschreven schrift. De registers geven aan hoe de onderlinge verdeling van de letters is binnen een bepaald schrift. Als iemand letters liet gieten of verkocht, moest je weten hoeveel a’s er ten opzichte van de m, of de r, of welke andere letter dan ook, horen. Voor elke taal is die verdeling anders. Als je letters levert voor het Nederlands, hoef je niet zoveel i-grecs te leveren als voor het Engels. Lever je Engels, dan heb je nauwelijks ij’s nodig, maar des te meer i-grecs. Die onderlinge verhouding van hoeveel van welke letter er geleverd of gegoten moest worden, werd vastgelegd in een 'register'. De registers horen bij het maken van de letters/drukvormen in de lettergieterij.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1755-1960
Periode documenten:
1755-1960
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-121. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie bevat registers van letterschriften. In de registers werd per lettertype en per taal aangegeven hoeveel van welke letters moesten worden afgeleverd bij een bestelling. Zo gebruiken Fransen en Duitsers bijvoorbeeld veel meer letters met accenten dan Engelsen. De oudste in de beschreven collectie komt uit 1755 en gaat over een dubbel mediaan geschreven schrift. De registers zijn gemaakt bij het maken van de letters in de lettergieterij. De registers geven aan hoe de onderlinge verdeling van de letters is binnen een bepaald schrift. Als iemand letters liet gieten of verkocht, moest je weten hoeveel a's er ten opzichte van de m, of de r, of welke andere letter dan ook, horen. Voor elke taal is die verdeling anders. Die onderlinge verhouding van hoeveel van welke letter er geleverd of gegoten moest worden, werd vastgelegd in een 'register'.
Gemeente:
Haarlem