Menu

Uw zoekacties: Zuid- en Noord-Spaarndammerpolder onder Velsen

3030 Zuid- en Noord-Spaarndammerpolder onder Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Zuid- en Noord-Spaarndammerpolder bestaat uit twee delen, ten zuidwesten van het Noordzeekanaal gelegen, ter weerszijden van Zijkanaal B. Deze polder werd in 1874 door de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij uit de drooggemaakte gronden van het IJ verkocht. Beide delen waren met elkaar verbonden door een duiker onder Zijkanaal B en werden bemalen door een stoomgemaal in de Zuid-Spaarndammerpolder. Dit gemaal diende reeds vanaf 1874 ook voor de bemaling van de naastgelegen polder Buitenhuizen onder Assendelft. Vanaf 1971 werden alle gronden en wegen in de polder overgedragen aan de Stichting Beheer Landbouwgronden, waarna op het gebied van de polder de aanleg van het recreatiegebied Spaarnwoude volgde.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1869-1979
Omvang in meters:
2,50
Periode documenten:
1869-1979
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-136.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord