Menu

Uw zoekacties: Architectenbureau Mulder en Van Asdonk te Bloemendaal
3836 Architectenbureau Mulder en Van Asdonk te Bloemendaal
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Nadat eerst gedacht werd dat het archief van de architecten Mulder en van Asdonk niet meer bestond, kwam plotseling na het overlijden van de mevrouw Joke Hartman-Mulder, dochter van architect Jannes Mulder, in 1999 een groot gedeelte van het archief boven water. Door bemiddeling van mevr. J. Roodenberg, wonende naast het ouderlijk huis van architect J. Mulder aan de lepenlaan 14, kreeg de heer W.E. Post het archief in zijn bezit. Het archief bestond uit verschillende onderdelen zoals correspondentie, foto's, bestekken en bouwtekeningen, zowel uit de beginperiode als later. In de beginperiode was Mulder bouwkundig opzichter en Van Asdonk bouwkundig tekenaar bij het bekende Haagse aannemersbedrijf Van Nieukerken. Dit was in de periode 1905 tot 1910 tijdens de bouw van De Wittenberg te Wassenaar (1899), Huize Valckenbosch te Zeist (1905), Duin en Kruidberg te Velsen (1908) en dergelijke. Vervolgens beslaat het archief ook de periode van 1910 tot 1936 waar Mulder en Van Asdonk samen een eigen architectenbureau hadden. Dit compagnonschap werd beëindigd in 1936. Beiden gingen dan nog zelfstandig verder totdat Mulder in 1941 overlijdt en Van Asdonk in 1963.
In hun Bloemendaalse periode was hun architectenbureau gevestigd midden in de Dorpsstraat. Zij kregen veel opdrachten en waren zeer productief. Met name in de gemeente Bloemendaal kregen zij hun opdrachten niet alleen van particulieren maar ook van het gemeentebestuur. Zij bouwden complete woonblokken, villa's, winkelpanden, scholen, kerken en fabrieken. Op stedenbouwkundig gebied kregen zij opdrachten van woningbouwverenigingen en exploitatiemaatschappijen. In Bloemendaal zelf hebben zij van het huidige woningbestand, vergeleken met andere architecten, de meeste ontwerpen op hun naam staan. Voor meer informatie over de architecten J. Mulder en J.A. van Asdonk, zie het boek 'Bouwen aan Bloemendaal: architectuur en bouwhistorie vanaf 1883', Wim Post, Haarlem 1997. Van aannemersbedrijf Van Nieukerken is het boek 'Oeuvrelijst van J.J., M.A. en J. van Nieukerken', Bouwfonds-Cultuurfonds Bonas, Rotterdam 1998.
Plaatsingslijst
52 Register met opdrachten aan architectenbureau Mulder en Van Asdonk, met ontvangsten, 1922-1934 januari
3836 Architectenbureau Mulder en Van Asdonk te Bloemendaal
Plaatsingslijst
52
Register met opdrachten aan architectenbureau Mulder en Van Asdonk, met ontvangsten, 1922-1934 januari
Omvang:
1 deel
Bloemendaal augustus 1999, Wim Post.
Haarlem april 2001, december 2010, Jan Victor Suurmond
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1896-1936
Omvang in meters:
0,85
Periode documenten:
1896-1936 (1989)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-52.
Gemeente:
Bloemendaal