Menu

3918 Bewaarschool Spaarnberg te Santpoort
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het echtpaar J.R. Wüste en O.E.A.E. Wüste baronesse Von Gotsch (1848-1924), gehuwd in 1868 en woonachtig op de buitenplaats Spaarnberg te Santpoort, toonde zich zeer betrokken bij het sociale leven in die plaats. Voor hun activiteiten op dit gebied werd naar beiden een laan in Santpoort genoemd, de Wüstelaan, respectievelijk de Olga von Gotschlaan.
De uit Pruisen afkomstige barones, gehuwd met een Amsterdamse handelaar in tabak, besloot een bewaarschool op te richten, bedoeld voor kinderen van alle gezindten van 3 tot 7 jaar, in de tot de buitenplaats behorende boerderij, later bekend als het 'Chalet'. De school werd in 1885 geopend. In het daaropvolgende jaar werden 68 leerlingen toegelaten, een aantal dat daarna snel groeide.
In 1890 waren het er al 129, reden om een apart schoolgebouw met onderwijzerswoning te laten bouwen, die in datzelfde jaar in gebruik konden worden genomen. De schooltijden waren van 08.30-12.00 en van 13.30-16.00 uur. 's Winters bestond er een overblijfgelegenheid en zo nodig zorgde de baronesse voor eten. Voor de allerkleinsten waren er veldbedden, waarop door hen gerust kon worden. De school stond bekend als de 'Bewaarschool van Mevrouw Wüste', een naam die tot haar overlijden in 1924 gehandhaafd bleef. In dat jaar werd het de Bewaarschool Spaarnberg, twee jaar later de Bewaar- en Naaischool Spaarnberg. Het aantal leerlingen in die jaren was ca. 180.
In 1932 werd de school gesloten, waarna het gebouw verbouwd werd tot badhuis, bibliotheek en onderkomen van verenigingen.
Plaatsingslijst
17 Groepsfoto van kleuters, ca. 1922/1923
3918 Bewaarschool Spaarnberg te Santpoort
Plaatsingslijst
17
Groepsfoto van kleuters, ca. 1922/1923
Omvang:
1 stuk
NB:
Achterste rij v.l.n.r. mej. Janke, Ab Landeweerd, Nico Duyn
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1885-1931
Omvang in meters:
0,15
Periode documenten:
1885-1931
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-33. Het archief is fragmentarisch.
Gemeente:
Velsen