Menu

406 Parochie Sint Engelmundus te Velsen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Hoogstwaarschijnlijk is S. Willibrord de grondlegger van de kerk te Velsen. In een vervalste oorkonde van Karel Martel wordt de kerk, waarvan Willibrord als de herder gold in 715/39, aan de abdij Echternach geschonken *  .
Uit deze akte blijkt tevens, dat het kerkje aan de apostel Paulus was toegewijd. Van de werkzaamheden van S. Willibrord te Felisa is slechts bekend, dat hij de priester Engelmundus aanstelde, om het werk door hem begonnen voort te zetten.
Na zijn dood koos de bevolking de H. Engelmundus tot patroon. De schenking van Flardinge (Vlaardingen), Kiericwerue (Oegstgeest), Heilegelo (Heiloo) en Pethem (Petten) moet in dezelfde tijd hebben plaats gehad.
Op het einde van de 10de eeuw maakte graaf Dirk III zich van deze kerken meester en ook diens opvolger, Dirk IV (1039-1049), hield ze in bezit.
Wel was na de ineenstorting van de grafelijke macht onder Dirk IV (jan. 1049) op een synode te Mainz (19 okt. 1050) de teruggave van deze kerken aan de abdij Echternach beloofd, maar het was slechts bij een belofte gebleven.
Tijdens de minderjarigheid van Dirk V deed de bisschop van Utrecht zijn rechten op deze kerken gelden. Een synode wees de kerken aan de bisschop toe. Toen de abdij echter ook haar aanspraken liet gelden, kwam 28 dec. 1063 tussen bisschop Willem van Utrecht en abt Reginbert een overeenkomst tot stand, waarbij de helft van de kerken aan Echternach werd afgestaan.
Ongeveer een eeuw later (1156) deed de abt definitief afstand van de kerk van Velsen, ten gunste van Dirk VI, graaf van Holland *  . Tijdens de invallen der Noormannen kon vanzelfsprekend van een geregelde zielzorg geen sprake zijn. In de 11de eeuw was dit gevaar geweken en uit die tijd dagtekent het thans nog bestaand kerkgebouw. De toren werd gedurende de 13de eeuw opgetrokken. In de 16de eeuw - het juiste tijdstip is niet bekend - heeft de kerk een aanmerkelijke verbouwing ondergaan. Zij bezat minstens 3 altaren: het altaar van O. L. Vrouw en van Sint Pieter, het altaar van S. Andries en van het H. Kruis en een altaar aan S. Engelmundus toegewijd.
De parochie behoorde tot het dekenaat Kennemerland. De personaat van Kennemerland was gevestigd te Velsen, van ouds het kerkelijk centrum van de streek. In 1514 telde de S. Engelmundus ongeveer 400 communicanten. De zielzorg werd uitgeoefend door een pastoor en een kapelaan. Tengevolge van de krijgsverrichtingen in 1573 werd de kerk voor een groot gedeelte verwoest.
Daarna is zij aan de hervormden overgegaan. Van de middeleeuwse archieven is geen spoor ontdekt.
1. Pastoors
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1559, 1632
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1559, 1632
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 406 nrs. 824-825. Lijst van pastoors, 1226-1573, in de plaatsingslijst. Zie ook het archief van de Parochie Sint Engelmundus te Driehuis, 1737-1983, toegangsnummer 1832.
Gemeente:
Velsen