Menu

Uw zoekacties: IJkkantoor Amsterdam

479 IJkkantoor Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief werd in 1986 door de IJkkring Amsterdam overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Holland (nu Noord-Hollands Archief). Slechts een gedeelte betreft archivalia van het IJkkantoor Amsterdam, namelijk de uitgebrachte jaarverslagen. De overige archivalia waren afkomstig van de heer J.R. van Beek, die van 1927-1952 directeur was van het IJkkantoor Amsterdam. Hij was betrokken bij de opbouw van het ijkwezen in Nederlands-Indië. De door hem bewaarde archivalia hebben allemaal betrekking op de werkzaamheden van het ijkwezen in Nederlands-Indië, naderhand de Republiek Indonesië.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1918-1956
Omvang in meters:
1,00
Periode documenten:
1918-1956
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst doosnrs. 1-8. Het archief is fragmentarisch en bevat alleen jaarverslagen van het IJkkantoor Amsterdam, 1918-1956, en stukken afkomstig van de heer J.R. van Beek, die van 1927-1952 directeur was van het IJkkantoor Amsterdam. Hij was betrokken bij de opbouw van het ijkwezen in Nederlands-Indië.