Menu

Uw zoekacties: Kapitein belast met de regeling van genieaangelegenheden op ...

571 Kapitein belast met de regeling van genieaangelegenheden op het Oostfront benoorden de Lek van de Vesting Holland te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
E. Scherpenhuijsen Rom fungeerde als kapitein, belast met de regeling van genieaangelegenheden op het Oostfront benoorden de Lek van de Vesting Holland. Zijn kantoor was gevestigd aan de Hoogeweg 1B te Amsterdam-Oost. Onder dit kantoor ressorteerden vier subkantoren, nl. van
- de voormalige Groep Naarden te Amsterdam;
- de voormalige Groep Nieuwersluis te Loenen aan de Vecht;
- de voormalige Groep Utrecht te Utrecht;
- de voormalige Groep Lek, benoorden de Lek te Vreeswijk.
De genoemde kapitein stond onder het bevel van de kolonel, belast met de regeling van genieaangelegenheden op het Westfront, het Noordfront en het Oostfront benoorden de Lek van de Vesting Holland en van de Inundatiën in de Vesting Holland te Amsterdam.
Het archief, dat van juli tot en met oktober 1940 loopt, is onvolledig. Zo ontbreekt een toegang op de archiefbestanddelen.
De archiefbestanddelen, met een omvang van 0.22 m, waren opgenomen in de plaatsingslijst van het archief van de Eerstaanwezend ingenieur der Genie te Amsterdam, 1845-1940 (nrs. 6322-6324).
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1940
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1940
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-4. Het archief bevat alleen ingekomen en minuten van uitgaande stukken van juli-oktober 1940.
Categorie: