Menu

65 keuringsregisters van ingeschrevenen voor de Militie en Landstorm in de provincie Noord-Holland, Archiefdeel van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Organisatie
2. De registers
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Bijlage: verdeling van Noord-Holland in militiedistricten en keuringsraden
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1912-1918
Omvang in meters:
3,25
Periode documenten:
1912-1918
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 65 nrs. 1-182. Overzicht van de verdeling van Noord-Holland in militiedistricten en keuringsraden in de inventaris. De keuringsregisters zijn chronologisch ingedeeld per lichting. Behalve de personalia van de betrokkene (naam, woonplaats, geboorteplaats en -datum en beroep) werden de keuringsresultaten vermeld (lichaamslengte, gezichtsscherpte, kleurzin, gehoorscherpte en borstomvang). Daarnaast is nog een kolom aanwezig waar extra gegevens betreffende de lichamelijke en/of geestelijke toestand vermeld konden worden. De laatste kolommen waren bestemd voor de beslissing. Indien iemand geschikt was verklaard, kon nog worden vermeld dat hij niet geschikt was voor een bepaald dienstonderdeel (bijvoorbeeld: iemand is geschikt bevonden voor de landdienst, maar niet voor de zeedienst).
Categorie: