Menu

Uw zoekacties: Bax, dr. D., te Kaapstad (Zuid-Afrika)
7049 Bax, dr. D., te Kaapstad (Zuid-Afrika)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Dr. Dirk Bax werd op 29 juni 1906 geboren in de Hoofddorp als zoon van dominee Dirk Bax en Johanna Dorothea Betz. Hij was de jongste in een gezin van vijf kinderen. Na de bijzondere lagere school en de MULO in Hoofddorp ging hij naar het Haarlems Gymnasium. Hier volgde hij eerst de bèta-richting, maar na een ziekte deed hij in 1927 eindexamen in de alfa-richting. Hij studeerde vervolgens Nederlands met geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1949 met een studie naar Jheronimus Bosch.
Tijdens zijn studie ontmoette hij de Zuid-Afrikaanse Marie Antoinette Botha met wie hij in 1938 trouwde. Na zijn promotie is hij vertrokken naar Zuid-Afrika waar hij eerst college Nederlandse cultuurgeschiedenis ging geven in Pretoria en vanaf 1950 hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis werd aan de Universiteit van Kaapstad. Hij overleed op 24 december 1976. * 
Het archief bestrijkt de periode 1912-1928 met enkele latere stukken. Het betreft vooral materiaal uit zijn lagere en middelbare schooltijd.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1912-1928
Omvang in meters:
0,55
Periode documenten:
(1889) 1912-1928 (1976)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-16. Het archief bevat onder andere dagboeken uit zijn jeugd, schoolschriften en tekeningen uit zijn lagere en middelbare schooltijd. Dr. D. Bax (1906-1976) groeide op in Hoofddorp als zoon van een hervormd predikant.
Gemeente:
Haarlemmermeer