Menu

Uw zoekacties: Woningbouwvereniging Sint Antonius van Padua te Hoofddorp
7070 Woningbouwvereniging Sint Antonius van Padua te Hoofddorp
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Woningbouwvereniging Sint Antonius van Padua is opgericht op 12 juni 1919. Doel van de vereniging is om bij te dragen aan de verbetering van de volkshuisvesting in Haarlemmermeer door hygiënisch ingerichte woningen te bouwen voor gezinnen met beperkte financiële middelen en deze woningen aan deze gezinnen te verhuren. De statuten maken niet speciaal melding van een rooms-katholieke achtergrond, maar dat deze achtergrond er wel is, blijkt uit het verslag van de oprichtingsvergadering.
De woningbouwvereniging bezat grond in Hoofddorp en Lijnden en had negentien woningen in Hoofddorp en acht woningen in Lijnden in beheer. De woningen in Hoofddorp stonden aan de Fortweg (ook al maken de stukken soms melding van Fortlaan) en in Lijnden aan de Hoofdweg. Voor de financiering werd gebruik gemaakt van subsidiëring van het Rijk en ook de Gemeente Haarlemmermeer was betrokken. De Gemeente Haarlemmermeer was betrokken bij de financiering van de woningen, vaststelling van huurprijzen en achterstallig onderhoud. Stukken hierover zijn opgenomen in dit archief.
Bij de bewerking van het archief zijn dubbele exemplaren, een aantal bonnen en kwitanties, een Volkskrant uit 1924, stukken met betrekking tot het innen van huurachterstanden, regulier onderhoud en de heffing van grondbelasting verwijderd en vernietigd. Een mapje met liederen en teksten van het einde van de Tweede Wereldoorlog dat is aangetroffen, heeft geen relatie met de woningbouwvereniging en wordt opgenomen in de collectie stukken over de Tweede Wereldoorlog.
Plaatsingslijst
9-10 Kasboeken van inkomsten, 1920-1948
9 , 1920-1931 september 26
7070 Woningbouwvereniging Sint Antonius van Padua te Hoofddorp
Plaatsingslijst

9-10 Kasboeken van inkomsten, 1920-1948
9
, 1920-1931 september 26
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1919-1957
Omvang in meters:
0,45
Periode documenten:
1919-1957
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-28. De woningbouwvereniging bezat woningen aan de Fortweg in Hoofddorp en aan de Hoofdweg in Lijnden.
Gemeente:
Haarlemmermeer