Menu

Uw zoekacties: Kinderraad in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp

7073 Kinderraad in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1981 heeft een aantal leerlingen van een lagere school uit Hoofddorp het idee om een politieke (kinder)partij op te richten. Dit idee groeit uit tot het initiatief om een kinderraad op te richten. De kinderraad zou eenmaal per twee maanden bijeenkomen in het Raadhuis en mee mogen denken en beslissen over zaken in de gemeente die vooral kinderen aangaan. Om dit initiatief uit te werken is een enquête onder lagere scholen gehouden om de belangstelling voor deelname te peilen. Kinderen melden zich enthousiast aan. De bedoeling is een raad met 37 kinderen, gelijk aan het aantal volwassen raadsleden.
Bij de evaluatie in 1982 blijkt dat de kinderraad redelijk functioneert als forum, maar dat er ook een groot beroep gedaan wordt op het ambtelijk apparaat om snel te kunnen reageren op zaken die door de kinderraad naar voren worden gebracht. Er wordt gekeken naar een andere manier om invulling te geven aan de kinderraad, waarbij medewerking vanuit het onderwijs een belangrijke rol speelt. Dit voorstel wordt gedaan aan de lagere scholen in Haarlemmermeer. Uit een reactie van een school blijkt dat er voor dit voorstel geen interesse is. De kinderraad wordt niet voortgezet.
Plaatsingslijst
1 Enquête voor het peilen van de belangstelling, 1981
7073 Kinderraad in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp
Plaatsingslijst
1
Enquête voor het peilen van de belangstelling, 1981
Omvang:
1 omslag
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1981-1983
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1981-1983
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-7.
Gemeente:
Haarlemmermeer