Menu

Uw zoekacties: Klootwijk, Joost, betreffende de samenstelling van het boek ...

7127 Klootwijk, Joost, betreffende de samenstelling van het boek 'Opgroeien in de schaduw van de luchtoorlog; Nieuw-Vennep en de Haarlemmermeer, 1939-1945', Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Joost Klootwijk was zeven jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de eerste bommen vielen op Schiphol. De oorlog maakte diepe indruk op Joost. Zo verscheen een zoeklichtinstallatie op een paar honderd meter van het ouderlijk huis in Nieuw-Vennep dat ’s nachts met vliegtuigen en luchtdoelgeschut zorgde voor waar vuurwerk. Op 26 juni 1943 ontplofte een Britse Lancaster bommenwerper boven Nieuw-Vennep. Eén van de motoren sloeg door het dak van een boerderij op 1500 meter afstand van het huis van Joost.

De herinneringen aan de oorlog leidden ertoe dat Joost Klootwijk uitgebreid onderzoek ging doen naar de luchtoorlog boven Haarlemmermeer. Hij spoorde nog levende ooggetuigen op, correspondeerde met instanties in binnen- en buitenland en ontmoette vliegers die de strijd hadden overleefd. Op 15 april 2016 overleed Joost Klootwijk en liet een verzameling materiaal na met heel veel informatie over de luchtoorlog boven Haarlemmermeer.
Voor Joost Klootwijk was het belangrijk om de feiten van de luchtoorlog boven Haarlemmermeer zo volledig mogelijk vast te leggen, zodat onderzoekers en schrijvers het complete verhaal zouden kunnen vertellen. Hij had niet de ambitie om zelf een boek te schrijven. Zijn zoon Hans zag wel mogelijkheden om van de jeugdherinneringen van zijn vader en het onderzoeksmateriaal een boek te maken. Dit resulteerde in de publicatie in 2016 van het boek ’Opgroeien in de schaduw van de luchtoorlog. Nieuw-Vennep en de Haarlemmermeer, 1939-1945’.
Omdat zijn vader het van belang vond dat ook andere onderzoekers gebruik konden maken van zijn onderzoek, is Hans Klootwijk op zoek gegaan naar een mogelijkheid om de collectie van zijn vader beschikbaar te stellen. In juni 2017 heeft hij de collectie geschonken aan het Historisch Archief Haarlemmermeer.
Bij de bewerking van het archief is de originele indeling van de collectie intact gelaten. Het boek ’Opgroeien in de schaduw van de luchtoorlog. Nieuw-Vennep en de Haarlemmermeer, 1939-1945’ bevindt zich in de bibliotheek van het Historisch Archief Haarlemmermeer, evenals de drie delen van ‘Fliegerhorst Schiphol’ door Ab Jansen (zie inventarisnummer 64). In de collectie werden ook tekeningen van de avondschool uit de periode 1947-1949 van Joost Klootwijk en een kopie van een aantal pagina’s uit het boek ‘De Zorg. Louk Israëls’ onderduikgeschiedenis van Coen van Harten aangetroffen. Deze zijn geretourneerd aan de familie Klootwijk, aangezien ze geen raakvlak hebben met de luchtoorlog boven Haarlemmermeer. In de bijlage is het overzicht, dat door Hans Klootwijk in september 2016 is opgesteld, opgenomen, omdat hierin nadere informatie over de inhoud te vinden is. De omschrijvingen zijn vanwege de beschikbare ruimte, indien mogelijk, ingekort.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1971-2016
Omvang in meters:
1,25
Periode documenten:
(1916) 1971-2016
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-65. Joost Klootwijk (1932-2016) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de luchtoorlog boven Haarlemmermeer. Zijn naspeuringen en jeugdherinneringen zijn in 2016 samengevoegd tot een boek over het leven in Haarlemmermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaatsingslijst bevat een bijlage met een overzicht gemaakt door Hans Klootwijk als nadere toegang op de collectie. Het biedt informatie met betrekking tot de inhoud. De nummers in de bijlage verwijzen naar de nummers in de plaatsingslijst.
Gemeente:
Haarlemmermeer