Menu

Uw zoekacties: Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling 1960 te Rot...

813 Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling 1960 te Rotterdam (Floriade Rotterdam 1960)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In een eind 1955 gehouden vergadering van de Nederlandse Tuinbouwraad werden de plannen voor de organisatie van een internationale tuinbouwtentoonstelling besproken. De gemeente Rotterdam had terreinen en gebouwen en was bereid de plannen financieel te steunen.
In de openbare vergadering van 25 april 1957 van de gemeenteraad van Rotterdam werd de Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling 1960 opgericht en de statuten van de Stichting vastgesteld. Deze stichting had als doelstelling: 'het voorbereiden, organiseren en tot afwikkeling brengen van een in 1960 te Rotterdam te houden internationale tuinbouwtentoonstelling'.
De leiding van de Raad van Beheer en het Dagelijks Bestuur berustte bij de voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad, dr. A.J. Verhage, die algemeen voorzitter van de Floriade werd. De feitelijke leiding was in handen van het Dagelijks Bestuur.
Bij de voorbereiding, organisatie en liquidatie van de Floriade Rotterdam 1960 was een belangrijke rol weggelegd voor het Organisatiebureau Jac. Kleiboer. Dit bureau hield zich o.a. bezig met het ontwerpen van het concept van de tentoonstelling, het opstellen van de begroting en de zorg voor de kredietbewaking, het coördineren van alle werkzaamheden, de publiciteit en de zorg voor het beheer en de exploitatie van de tentoonstelling.
De Floriade werd ontworpen naar een algemeen plan van prof.dr.ir. J.T.P. Bijhouwer.
De archiefbescheiden zijn ontvangen of opgemaakt door Organisatiebureau Jac. Kleiboer. Kleiboer's bureau was ook betrokken bij andere evenementen te Rotterdam, zoals de Havententoonstelling 1950 en de Nationale Energiemanifestatie 1955. Stukken betreffende de organisatie daarvan bevinden zich als documentatie in het archief van de Floriade Rotterdam 1960.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1957-1965
Omvang in meters:
1,75
Periode documenten:
(1934) 1957-1965 (1967)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-33.