Menu

Uw zoekacties: Menger-Oversteegen, Truus, te Haarlem, Collectie van

3631 Menger-Oversteegen, Truus, te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Truus Menger-Oversteegen (1923-2016)
2. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzing voor de gebruiker
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1928-2008
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1928-2008 (2014)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1.1-173. Truus Menger-Oversteegen (1923-2016) was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief als verzetsstrijdster in de Raad van Verzet. Na de oorlog werd zij als kunstenaar bekend onder de naam van haar man: Menger. De collectie heeft voor een belangrijk deel betrekking op Hannie Schaft (1920-1945). Zo zijn er stukken betreffende het door Truus ontworpen monument voor Hannie Schaft in Haarlem, krantenknipsels/artikelen t.g.v. de publicaties van de boeken van Theun de Vries en Ton Kors over Hannie Schaft, stukken betreffende de film van Ben Verbong getiteld 'Het meisje met het rode haar', met een brief van de hoofdrolspeelster Renée Soutendijk. Ook bevat de collectie stukken betreffende de Velseraffaire en correspondentie van Truus i.v.m. haar initiatief tot het oprichten van een comité tot opsporing van Pieter Menten, daarnaast omvat de collectie ook foto's o.a. van Truus en Freddie Oversteegen, Hannie Schaft en de herbegrafenis van Jan Bonekamp. Inv. nr. 168 bevat een overzicht van bronnen bij het Noord-Hollands Archief met informatie over Hannie Schaft, Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.