Menu

Uw zoekacties: documentatie van Hans Krol betreffende Heemstede (Collectie ...
1176 documentatie van Hans Krol betreffende Heemstede (Collectie Heemstede), Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Min of meer regelmatig wordt gevraagd naar boeken of andere documenten uit de historische collectie die vanaf ongeveer 1972 werd bijeengebracht. Het gaat daarbij om circa 4.000 boeken met nadruk op de volgende gebieden: topografie, genealogie, literatuur en bibliofilie, voor zover het betrekking heeft op Heemstede en de regio Zuid-Kennemerland. In het verleden verschenen afzonderlijke catalogi gewijd aan staatsman/ambachtsheer Adriaan Pauw en het Oude Slot, Godfried Bomans, Nicolaas Beets, Jacob van Lennep, kinderboekenillustrator Jan Wiegman en van de ondergrondse pers in Heemstede 1940-1945.
Deze verzameling is eind maart 2004 vanuit het pand van de gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede verhuisd naar het Noord-Hollands Archief (NHA), locatie Kleine Houtweg 18 in Haarlem. Dat geschiedde na een onderzoek op welke wijze het voortbestaan van dit cultureel waardevolle bezit het beste gewaarborgd zou kunnen worden. Daarbij is advies ingewonnen bij de provinciale archiefinspectie. De opslagomstandigheden op de zolderruimte van de bibliotheek voldeden geenszins aan de eisen die de archiefwet van 1995 stelt aan archiefbewaarplaatsen. Het oude Heerlijkheidsarchief, dat zich voorheen in de kelder van het Raadhuis bevond, is eveneens naar Haarlem overgebracht. Ook dat materiaal blijft eigendom van de gemeente Heemstede. Daartoe is een bruikleenovereenkomst ondertekend door de burgemeesters van beide gemeenten.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Omvang in meters:
72,00
Periode documenten:
20e eeuw
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst doosnrs. 1-717, 720-725. De collectie, die vanaf 1972 werd verzameld, heeft veelal betrekking op topografie, genealogie, literatuur en bibliofilie, daarnaast bevat de collectie ook documentatie betreffende de regio Zuid-Kennemerland. Een deel van de collectie is ook te vinden in de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief, zie toegangsnummer 3000.
Gemeente:
Heemstede
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.