Menu

Uw zoekacties: Oordt, prof. dr. G.J. van, te Utrecht

408 Oordt, prof. dr. G.J. van, te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Prof. dr. G.J. van Oordt (1892-1963), hoogleraar te Utrecht, was een vooraanstaand ornitholoog. Zo vervulde hij jarenlang bestuursfuncties in de Nederlandse Ornithologische Vereniging en was hij redacteur van het wetenschappelijke vogeltijdschrift Ardea. Ook had Van Oordt belangstelling voor natuurbescherming. Hij was onder meer voorzitter van de Voorlopige Natuurbeschermingsraad (1957-1963).
Mevr. M. van Oordt-Van Berckel, schoondochter van prof. Van Oordt, schonk in 1993, door tussenkomst van prof. dr. K.H. Voous, enige archivalia aan de Heimans en Thijsse Stichting. De archivalia hebben een omvang van ca. 0,5 m'.
De bescheiden zijn openbaar.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1904-1963
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1904-1963
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-4. Prof. dr. G.J. van Oordt (1892-1963) was hoogleraar aan de Universiteit te Utrecht en een vooraanstaand ornitholoog. Het archief bevat natuurhistorische dagboeken, veldbiologische verslagen en waarnemingen.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.