Menu

1474 Waardenburg, ds. G.J., te Haarlem
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Datering:
1920-1976
Omvang in meters:
13,55
Periode documenten:
(1848) 1920-1976
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Het archief is in bewerking. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar. Ds. G.J. Waardenburg (1893-1976) was van 1928-1959 predikant in wijk I van de Nederlands-Hervormde Gemeente Haarlem: het centrum van Haarlem. Naast zijn werkzaamheden als predikant bekleedde hij nog een groot aantal nevenfuncties, zowel bij diverse kerkelijke colleges als bij maatschappelijke verenigingen. Het archief van ds. G.J. Waardenburg bevat ook het archief van zijn echtgenote ir. M. Waardenburg-Lindeijer (1896-1973). Zij was als domineesvrouw zeer actief in allerlei instellingen en verenigingen op cultureel en maatschappelijk terrein, zowel op landelijk als plaatselijk niveau. Zie ook: Helen van der Eem, 'Als ingenieur eis je nu eenmaal een behoorlijk rendement': het leven van een bijzondere predikantsvrouw, ir. Margaretha Waardenburg-Lindeijer (1896-1973), nader bekeken, in: Hart voor Haarlem: liber amicorum voor Jaap Temminck, Haarlem 1996, blz. 232-254.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.