Menu

1672 Lijn5 en rechtsvoorgangers te Driehuis
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Lijn5 was een orthopedagogische instelling voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en had verschillende rechtsvoorgangers gedurende een periode van 70 jaar.
In 1951 is een internaat voor debiele jongens opgericht, geleid door de dames Vinckx en gehuisvest in een grote witte villa te Driehuis. Het internaat stond hierdoor bekend als 't Vinkennest. Door krapte in deze villa en grotere toeloop naar deze voorziening, is er begin jaren '60 nieuwbouw gerealiseerd. In 1966 wordt het nieuwgebouwde Vinkennest aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis in gebruik genomen. De naam 't Vinkennest is in 1988 veranderd in Orthopedagogisch Instituut Velsen (OIV).
Het internaat werd als zelfstandige instelling ondergebracht bij de overkoepelende Stichting De Opbouw. In 1996 werd de naam aangepast naar Orthopedagogisch Zorg Centrum (OZC) en verhuisde het hoofdgebouw van Driehuis naar Alkmaar.
In 2002 volgde de samenvoeging met Amstelmonde. Amstelmonde was een rechtsopvolger van Breevaart, een in 1949 opgericht tehuis voor debiele meisjes. In 2006 werd de naam van de organisatie opnieuw veranderd wel in Amstelduin.
Stichting De Opbouw heeft per 2008 de instellingen die vielen onder De Opbouw opnieuw gerangschikt in een werkmaatschappij Ouderenzorg, Gehandicaptenzorg en Jeugdzorg. De werkmaatschappij Jeugdzorg bestond uit de 5 instellingen Amstelduin (Noord-Holland), OPL en Meerwijck (Utrecht), NOVE en Woldyne (Gelderland). De werkmaatschappij droeg sinds 1 januari 2009 de naam Lijn5. Het hoofdkantoor van Lijn5 was gevestigd in Driehuis.
In juli 2020 heeft Lijn5 de behandelzorg in de regio's Amsterdam, Kennemerland en Noord-Holland Noord overgedragen aan Spirit.
Het archief van Lijn5 en rechtsvoorgangers is in 2022 overgebracht naar het Noord-Hollands Archief. Het archief was voorzien van een voorlopige plaatsingslijst. Bij de inventarisatie zijn de stukken onderverdeeld bij de verschillende rechtspersonen. Veel archief is verloren gegaan, maar desondanks geeft het gedeelte dat behouden is gebleven een goed beeld van de historie van de instelling, alsmede de historische ontwikkeling van de zorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in het algemeen.

Kenmerken

Datering:
1956-2020
Omvang in meters:
1,20
Periode documenten:
1956-2020
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-78. Lijn5 was een orthopedagogische instelling voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.
Gemeente:
Velsen
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.