2179 Woonwagencentrum IJmond (WWCIJ) te Heemskerk
2179
Woonwagencentrum IJmond (WWCIJ) te Heemskerk
Inleiding
De inventaris van het Regionaal Woonwagencentrum IJmond is ontstaan uit archiefbescheiden die bewaard werden in de archiefbewaarplaats van de gemeente Heemskerk.
Omdat het Woonwagencentrum IJmond gelegen was in de gemeente Heemskerk en de administratie gevoerd werd door een medewerker van de gemeente Heemskerk was het een logische plaats dat de archiefbescheiden zich daar bevonden.
De archiefbescheiden kunnen nu, na deze inventarisatie, overgebracht worden naar de Archiefdienst voor Kennemerland, waar ze door de gehele regio ingezien kunnen worden.
Hieronder volgt een korte samenvatting van de inleiding uit het boek dat uitgegeven werd bij de opheffing van het Centrum (inventarisnummer 53). Uit deze samenvatting komt de geschiedenis van het Centrum naar voren.
In de woonwagenwet van 1968, die in 1970 van kracht werd, werd gesteld dat er zo'n 50 regionale woonwagencentra zouden moeten verrijzen. Goed geoutilleerde kampen, met elk 80 wagens, compleet verzorgd met onder andere een eigen school, arts, ontspanningsruimte en welzijnswerk.
Vijf gemeenten - Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest - richtten een gemeenschappelijke regeling op en creëerden in 1971 het regionale kamp aan de Communicatieweg te Heemskerk.
Spoedig bleek dat overal in het land de kampen faalden. Doordat ze zo afgelegen waren en de bewoners steeds maar in hetzelfde kringetje ronddraaiden, met alle voorzieningen ter plekke, groeide de isolatie van de buitenwereld. Men werd teruggeworpen op een kleine gemeenschap met weinig ruimte en privacy, met teveel mensen in hetzelfde beroep en teveel mensen die men nimmer als zijn buurman wilde hebben. Zo ontstonden onderlinge conflicten.
In 1973 werd het kantoortje van de beheerder op het kamp vernield en in de jaren daarna zou het terrein enigszins verloederen. Overal kwamen sloopauto's te staan. Men betaalde geen elektra meer en tapte illegaal af, steeds meer wagens kwamen clandestien binnen en gingen op parkeerstroken staan.
Op 22 mei 1980 vond een escalatie op het Centrum plaats waardoor een aantal woonwagens vervroegd van het Woonwagencentrum verplaatst werden naar een tijdelijk klein Centrum (Meeuwenweg Heemskerk).
Op 1 januari 1981 werd het regionale Centrum aan de Communicatieweg formeel opgeheven, zij het dat het pas daadwerkelijk leeg kwam in het midden van dat jaar. Op 1 januari 1982 werd de Gemeenschappelijke Regeling opgeheven.
Heemskerk, 4 mei 2005
laatste wijziging 19-05-2020
70 beschreven archiefstukken
Inventaris
laatste wijziging 19-05-2020
70 beschreven archiefstukken
Kenmerken
Datering:
1963-1997
Omvang in meters:
1,90
Periode documenten:
1963-1997
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk binnen 30 minuten
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 401.12 inv. nrs. 1-67.
Gemeente:
Heemskerk
laatste wijziging 19-05-2020
70 beschreven archiefstukken
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.