Menu

Uw zoekacties: Graduale, 1400-1450

Bibliotheek

De bibliotheek van het Noord-Hollands Archief heeft een grote collectie boeken, tijdschriften en andere publicaties en bezit heel veel historische kranten uit Noord-Holland en dorpen en steden uit de regio. Een overzicht van nieuwe aanwinsten is hier te bekijken.

 
 
De bibliotheek bevat:
  • Tienduizenden boeken.
  • Bijzondere en unieke tijdschriften, zoals die van historische verenigingen in Noord-Holland.
  • Lokale en regionale dag- en weekbladen. Een gedeelte van de collectie kranten is online te bekijken via de Krantenviewer. Bijvoorbeeld het Haarlems Dagblad, te raadplegen van 1883-1980.
  • Een verzameling van (vaak uniek) gedrukt en geschreven materiaal. Voorbeelden hiervan zijn: dagboeken en brieven, bid- en devotieprentjes, gelegenheidsgedichten en pamfletten, schoolrapporten en diploma’s, reclamemateriaal en briefhoofden en materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder veel illegale kranten.
  • De Oude Boekerij van de Stadsbibliotheek Haarlem.
De bibliotheekcatalogus kan online geraadpleegd worden. Het materiaal zelf is te bekijken in de studiezaal van het Noord-Hollands Archief.
beacon
 
 
Boek
14323 Graduale, 1400-1450
Titel:
Graduale
Jaar:
1400-1450
Bibliografische annotatie:
Perkament. Littera textualis. 16e-eeuwse band, blindgestempeld. Penwerk, historiserende initialen. Volgens de Byvanck-database volgt het manuscript het gebruik van de Commandery of St. Jan in Haarlem en was het waarschijnlijk ook eigendom van hen. Volgens Ike de Loos wijst de speciale aandacht voor St. Catharina en Johannes de Doper en de vermelding van een 'gasthuis' op de Balije St. Catharina in Utrecht, het enige ziekenhuis dat werd gerund door de Orde van St. Jan. De stijl van de decoratie is ook vergelijkbaar met sommige Utrechtse manuscripten.
Overige gegevens:
194 ff.
Raadpleegmogelijkheid:
Exemplaarkenmerk:
184 C 7