Menu

Collectie Fotopersbureau De Boer

De collectie van Fotopersbureau De Boer bestaat uit maar liefst 2.000.000 negatieven en beslaat allerlei onderwerpen. Grote sportevenementen, politieke gebeurtenissen, portretten van popsterren en bekende Nederlanders maken er deel van uit. Zo zijn er al foto’s van The Beatles, Dr. Martin Luther King en de watersnoodramp van 1953 in de collectie ontdekt. Maar ook als de bakker op de hoek veertig jaar bestaat, zijn de fotografen erbij. Het Noord-Hollands Archief durft dan ook te beweren – en die bewering wordt de laatste jaren steeds weer bekrachtigd – dat het van iedere enigszins perswaardige gebeurtenis in de regio Kennemerland uit de periode 1945-2004 foto’s in huis heeft. De collectie vormt met recht ‘het fotografisch geheugen van Kennemerland’, al heeft het ook daarbuiten grote, soms emotionele waarde.

De collectie is van hoogstaand fotografisch niveau. Meerdere fotografen van het Fotopersbureau zijn dan ook in de prijzen gevallen. Zo wint oprichter Cees de Boer zowel de World Press Photo als Zilveren Camera in 1962 en wordt zijn zoon en opvolger Poppe de Boer ‘Fotojournalist van het Jaar’ in 1969.


Een aantal beelden uit de collectie van Fotopersbureau De Boer (1945-2004). Rechtsonder de foto waarmee Cees de Boer de World Press Photo en Zilveren Camera wint.

Doorzoeken

De fotoreportages zijn gedigitaliseerd en te bekijken via de speciale Beeldbank De Boer.

De gegevens uit de onderwerpskaarten uit de periode 1945-1990 zijn doorzoekbaar via deze spreadsheet (Excel, 12,4MB). Iedere gefotografeerde gebeurtenis is daarop beschreven, gedateerd, en voorzien van een verwijzing naar het bijbehorende negatiefnummer (fotonummer + deelcollectie). De fotoreportages zijn door het Fotopersbureau gerubriceerd middels circa 1.200 toegekende onderwerpen. Deze onderwerpsbenamingen zijn in de spreadsheet terug te vinden in de kolom ‘catalogus-kaart’. Daarnaast zijn in het overzicht per fotoreportage soms locatiegegevens en persoonsnamen terug te vinden.

De gegevens uit de logboeken uit de periode 1990-2004 zijn doorzoekbaar via deze spreadsheet (Excel, 5,2 MB). Daarin zijn dezelfde soort gegevens terug te vinden als voor de voorgaande periode. Een verschil is echter dat het fotopersbureau geen gebruik maakte van onderwerpscoderingen tussen 1990 en 2004.

Ben je geïnteresseerd in één of meerdere van de fotoreportages en/of wil je deze laten digitaliseren? Neem dan met ons contact op via inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl