Menu

Over Beeldbank De Boer

Beeldbank Fotopersbureau De Boer

Ruim 2.000.000 persfoto’s in zestig jaar tijd. Dat is de gezamenlijke productie van de fotografen van Fotopersbureau De Boer. Door de enorme omvang én hetgeen erop vastgelegd, geven de beelden ons een uniek tijdsbeeld. Het Noord-Hollands Archief is bezig om alle persfoto’s te digitaliseren en met hulp van vrijwilligers doorzoekbaar te maken. De Beeldbank Fotopersbureau De Boer is hiervan het tijdelijke resultaat.

Zoeken

In het zoekveld bovenaan het beeldscherm kan je één of meerdere termen opgeven om op te zoeken. Als je de zoektermen hebt opgegeven, klik je op "zoeken". In het volgende scherm zie je dan het resultaat van jouw zoekactie verschijnen. Je kunt dit zoekresultaat daarna verder toespitsen door middel van de filters die onder de zoekbalk getoond worden. Je kunt de filters ook direct gebruiken, zonder eerst een zoekterm in geven.

Met een asterisk (*) voor, achter of midden in het zoekwoord, kan je op een deel van het woord zoeken. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van een zoekwoord. Voorbeeld: zoeken op dorp* levert zowel ‘dorp’ als alle woorden die met ‘dorp’ beginnen (zoals ‘dorpshuis’ en ‘dorpsplein’) op als resultaat. Zoeken op *dorp levert alle woorden die op ‘dorp’ eindigen. Meer zoektips zijn hier te vinden.

Typerend voor persfotografie is dat meestal niet één foto is gemaakt van een specifieke gebeurtenis, maar meerdere. De foto’s zijn verzameld per reportage.

Gedurende de jaren 1945-1990 hield het fotopersbureau op onderwerpskaarten bij wat er is gefotografeerd. De onderwerpen zijn terug te vinden als aparte filter ‘Onderwerp De Boer, 1945-1990’.

Fotopersbureau De Boer (1945-2004)

Fotopersbureau De Boer is opgericht door Cees de Boer in 1945 en heeft bestaan tot 2004, vanaf 1983 onder leiding van zijn zoon Poppe de Boer. Het fotopersbureau was gevestigd in Haarlem. Meer informatie over de collectie en de verhalen hier rondom zijn hier te vinden op de website van het Noord-Hollands Archief.

De collectie bestaat uit ongeveer 2.000.000 kleinbeeld opnames (1960-2004), 65.000 6x6 rolfilms, 40.000 vlakfilms en 6.000 glasnegatieven.

In de loop der jaren is het fotopersbureau ook bekend geweest als: Fotopersbureau C. De Boer, United Photo’s, United Photos De Boer, UP De Boer en Fotoburo De Boer. Voor zover bekend zijn de volgende fotografen er werkzaam geweest: Cees de Boer, Poppe de Boer, Arthur Bastiaanse, Marisa Beretta, Milan de Bie, Gerald van Daalen, Cynthia van Dijke, Jur Engelchor, Edwin Heeremans, Rob Hendriks, Bart Homburg, Nils van Houts, Frans Jongen, Simon Keesman, Olaf Kraak, Theo Kubauch (Kampa), Jerry Lampen, Frans van der Linde, Robin van Lonkhuyzen, Rick Nederstigt, Pieter van Parreeren, Ron Pichel, Michel Schnater, Babette Stapel, Fred Steenman, Koen Suyk, Marco de Swart, Willem ten Veldhuys en Paul Vreeker.

Totstandkoming van de doorzoekbare gegevens

Fotopersbureau De Boer heeft een uitgebreide administratie bijgehouden van de fotoreportages. In chronologische logboeken (1952-2004) is dagelijks bijgehouden wat er werd gefotografeerd. Dezelfde soort informatie is geregistreerd in onderwerpskaarten (1945-1990), maar dan onderverdeeld in circa 1.500 verschillende onderwerpen.

In 2016 zijn de gegevens uit de onderwerpskaarten (1945-1990) en logboeken (1990-2004) overgenomen door vrijwilligers. In 2021 zijn deze gegevens gekoppeld aan de bijbehorende persfoto’s. Persfoto’s die niet konden worden gekoppeld aan beschrijvingen uit de administratie van Fotopersbureau De Boer zijn door de vrijwilligers voorzien van een beschrijving (deze reportages zijn te herkennen aan de aanwezigheid van een letter achteraan het reportagenummer).

Heb je een suggestie voor een verbetering van de beschrijving van een specifieke foto, bijvoorbeeld omdat je weet waar of wanneer de foto is genomen of wie erop staat afgebeeld? Laat dan een reactie achter bij de foto.

Vrijwilligers bedankt!

 

Auteursrecht en hergebruik

Alle beelden zijn vrij downloadbaar en kosteloos te gebruiken. De rechten van de collectie van Fotopersbureau De Boer berusten bij het Noord-Hollands Archief. Het Noord-Hollands Archief stelt de gehele collectie voor hergebruik beschikbaar met een Creative Commons Zero publieke domein licentie (CC0). Bij gebruik van afbeeldingen wordt bronvermelding wel zeer op prijs gesteld. Voorbeeld bronvermelding:

[beschrijving], Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer, [inventarisnummer]

Mocht je menen dat jouw toestemming voor publicatie van beeldmateriaal was vereist, dan verzoeken wij contact met ons op te nemen via info@noord-hollandsarchief.nl.

Privacy

Het Noord-Hollands Archief respecteert ieders privacy en gaat volgens de eisen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) om met persoonsgegevens. De volledige privacyverklaring van het Noord-Hollands Archief is hier te lezen. Deze verklaring is ook van toepassing op de collectie van Fotopersbureau De Boer. Vragen hierover kunnen gesteld worden via privacy@noord-hollandsarchief.nl

Verouderd taalgebruik

Archieven zijn gevormd in het verleden. De mogelijkheid bestaat dat daarin woorden voorkomen die toen acceptabel waren, maar nu als kwetsend, racistisch of discriminerend ervaren worden. Het Noord-Hollands Archief kiest ervoor om de oorspronkelijke beschrijvingen van deze stukken te behouden, omdat die iets aangeven van de houding en visies uit de tijd waarin ze werden opgemaakt of in de collectie zijn opgenomen. Als we die zouden wissen, dan wissen we ook een stuk historische vastlegging. Wel voegen we, daar waar nodig, extra beschrijvende (achtergrond)informatie toe.
Zie je stukken met taalgebruik of inhoud dat je niet gepast vindt en wij opnieuw zouden moeten bekijken, neem dan contact met ons op via info@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘taalgebruik’.

Fotografisch Geheugen

De digitalisering en het toegankelijk maken van de collectie van Fotopersbureau De Boer is onderdeel van het project Fotografisch Geheugen (2020-2022). Meer informatie over dit project is hier te vinden. In 2021-2022 trainen we samen met ons publiek een computerbrein om met beeldherkenningstechnieken nog doeltreffender in historische fotocollecties te kunnen graven, en onderzoeken we nieuwe manieren van zoeken in historische beeldcollecties. Eind 2022 worden de resultaten daarvan verwacht.

Fotografisch Geheugen wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.