Menu

Uitleg voor zoeken in de Beeldbank

In zoekveld bovenaan het beeldscherm kunt u 1 of meerdere termen opgeven om op te zoeken. Als u de zoektermen hebt opgegeven kunt u klikken op "zoeken". In het volgende scherm ziet u dan het resultaat van uw zoekactie verschijnen. U kunt dit zoekresultaat daarna verder beperken door middel van de filters, die onder de zoekbalk getoond worden. U kunt deze ook direct, zonder een zoekterm in te geven, gebruiken.

Let op: niet van alle afbeeldingen is een digitaal plaatje beschikbaar. Mocht dit niet het geval zijn, wordt dit aangegeven door het logo van het Noord-Hollands Archief. Voor raadpleging van het origineel of het maken van een reproductie kunt u contact met ons opnemen via info@noord-hollandsarchief.nl.

Wilt u uw zoekactie inperken, of juist verder uitbreiden? Probeer dan te zoeken met behulp van Boleaanse zoektermen.

* = zoeken op een deel van een woord

Met een asterisk (*) voor, achter, of midden in het zoekwoord, kunt u op een deel van het woord zoeken. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord.
Voorbeeld: zoeken op dorp* levert zowel ‘dorp’ als alle woorden die met ‘dorp’ beginnen (dus ook bijvoorbeeld ‘dorpshuis’ en ‘dorpsplein’) op als resultaat. Zoeken op *dorp levert alle woorden die op ‘dorp’ eindigen.

? = vervangen van een letter

Met een vraagteken (?) in plaats van een letter kunt u op verschillende woorden zoeken.
Voorbeeld: zoeken op sta?ion levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op als resultaat.

+ = zoeken op meerdere termen

Met een plusteken (+) direct voor een woord kunt u termen combineren om uw zoekresultaat te beperken. Het resultaat geeft alles waar de zoekwoorden met een plusteken in voorkomen.
Voorbeeld: zoeken op +dorp +evenement levert alles waar ‘dorp’ en ‘evenement’ beide in voorkomen op als resultaat.

“ ” = exact zoeken met meerdere woorden

Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, kunt op een combinatie van woorden zoeken. Het resultaat geeft aan waar precies déze combinatie van woorden tussen de aanhalingstekens voorkomt.
Voorbeeld: zoeken op “station Haarlem” levert alleen treffers met deze twee woorden achter elkaar. NB: de zinsnede ‘Het station aan het Stationsplein in Haarlem’ wordt op deze manier niet gevonden (in dit geval kunt u beter het plusteken (+) gebruiken).