Menu

Koninklijke Joh. Enschedé

In 2015 heeft het Noord-Hollands Archief de unieke en omvangrijke verzameling van Museum Enschedé onder zijn hoede genomen. Museum Enschedé is het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé. De collectie weerspiegelt de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak.

De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.

In ons publiekscentrum, de Janskerk, belicht de tentoonstelling Joh. Enschedé. Drukkerij van waarde de rijke geschiedenis van het bedrijf en de collecties.

Naast een vaste tentoonstelling werken we ook aan het ontsluiten en toegankelijk maken van de collecties voor onderzoekers. Zo stellen we scans beschikbaar, helpen we bij onderzoeksvragen, en zijn we bezig om het materiaal goed in de systemen te krijgen. Vanwege de omvang van de collecties is het beschrijven en registreren van materiaal een grote klus, die nog meerdere jaren in beslag gaat nemen.

De Stichting Museum Enschedé, eigenaar van de collectie, heeft de ANBI-status.

Ben je benieuwd naar wat er bewaard wordt in de collectie Enschedé? Bekijk dan het collectie-overzicht!