Menu

Stempels en matrijzen

De collectie stempels en matrijzen is afkomstig van de lettergieterij van Joh. Enschedé en Zonen (actief als lettergieters van 1743-1991). De matrijzen zijn opgeborgen in een kleine 4.000 houten laatjes, waarin zich zo’n 6.500 verschillende lettertypen bevinden. Van de meeste schriften zijn de herkomst, het jaar van aanschaf, de graveur of ontwerper van het schrift bekend. De stempels zijn opgeborgen in enkele honderden kistjes.

Bij de catalogisering van de sets matrijzen en stempels hebben deze het schriftnummer behouden dat ze in de gieterij – en dus ook in letterproeven – hadden. Ze zijn dus op dit oude schriftnummer terug te vinden. Ook kunnen overzichten gemaakt worden naar herkomst of graveur van het schrift.

In de collectie bevinden zich ook matrijzen die tot de oudst bewaarde ter wereld behoren en teruggaan tot ca. 1490. Daarnaast bezit het museum de van Didot afkomstige ‘Non Plus Ultra’, de kleinste letter ooit gegraveerd (op 2½ punt).

Met het Museum für Druckkunst te Leipzig wordt samengewerkt bij het opnieuw gieten van historisch belangrijke schriften.