Menu

Provinciale Atlas: Operatie globe

Van 26 t/m 28 mei zijn in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam een tweetal compleet gerestaureerde achttiende eeuwse globes uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland, een aardglobe en een hemelglobe, te zien. Elke dag starten om 13 en 14 uur lezingen over de achtergrond en collectie, de omvangrijke restauratie en over de connectie met de tentoonstelling 'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw'.

Van het restauratieproces is een serie filmpjes gemaakt, waarin wordt getoond hoe de restauratie is verlopen.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 8 - Papieren pronkstuk

Tot slot legt papierrestaurator Francien van Daalen uit hoe de globes worden hersteld en ze hun glans van weleer terugkrijgen.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 7 - De Provinciale Atlas Noord-Holland

Directeur van het Noord-Hollands Archief Lieuwe Zoodsma, senior conservator Alexander de Bruin en gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur Jack van der Hoek vertellen ons wat de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zo bijzonder maakt en wat de waarde van de collectie is.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 6 - De grote schoonmaak

Hoe maak je papier schoon zonder het materiaal te beschadigen? Dat legt Francien van Daalen in dit filmpje aan ons uit.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 5 - Hout werkt

Niet alleen het papier van de globes moet worden gerestaureerd, ook het houtwerk wordt onder handen genomen door Jurjen Creman, meubelrestaurator. Kijk mee naar zijn werkzaamheden voor dit project.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 4 – Demonteren

Francien van Daalen, papierrestaurator, licht toe hoe zij alle elementen van de globe onder de loep neemt om de globes zo goed mogelijk te restaureren. Kijk mee hoe zij steeds het hele proces in de gaten houdt.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 3 – Forensisch onderzoek

Papierrestaurator Francien van Daalen behandelde al meer dan vijftig globes. Zij legt ons in deel 3 van deze serie uit welke onderzoek voorafgaat aan de werkzaamheden.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 2 – Inpakken en wegwezen

De globes worden door een expert gerestaureerd, maar daarvoor moeten ze eerder worden getransporteerd. Hoe gaat dat nu precies in z’n werk? Conserveringsadviseur Frederike Leffelaar en conservator Alexander de Bruin (beide Noord-Hollands Archief) laten dat zien.

Provinciale Atlas: Operatie globe - Aflevering 1 – Waarom restaureren?

In de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland bevindt zich een tweetal globes: een aard- en hemelglobe. Waarom zijn deze objecten zo uniek en waarom zijn deze globes de afgelopen maanden gerestaureerd? Het Noord-Hollands Archief en de Provincie Noord-Holland leggen dit in het eerste filmpje in een reeks van acht aan ons uit.