Menu

De verjaardag van Haarlem bij het Noord-Hollands Archief

Elk jaar is het op 23 november feest bij het Noord-Hollands Archief. Dan hangen de vlaggen uit en halen wij trots de stadsrechten van Haarlem uit onze depots tevoorschijn om dit ‘geboortekaartje van de stad’ speciaal voor deze gelegenheid aan alle Haarlemmers te laten zien. Ook dit jaar is het feest, maar ook bij ons gaat het dit jaar iets anders dan andere jaren.

Stadsrecht van Haarlem

Helaas kunnen wij op 23 november geen publiek ontvangen, alleen de burgemeester zal even bij de stadsrechten op bezoek komen. Maar uiteraard willen we de stadsrechten wel aan jullie laten zien en zoals elk jaar de vragen beantwoorden over het ontstaan, de relevantie voor de burgers van Haarlem, het materiaal, de bewaarplaats en waarom deze oorkonden er eigenlijk nog steeds zo prachtig uit zien. Dit allemaal is te zien in een speciaal gemaakt filmpje dat hier vanaf vrijdag 20 november te zien is. Bovendien is hier meer achtergrondinformatie en de vertaling op onze website te vinden.

Onze directeur Lieuwe Zoodsma was te gast bij Haarlem105 waar hij vertelde over de meest gedenkwaardige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Haarlem, en hoe we de 775e verjaardag, met inachtneming van de huidige maatregelen, gaan vieren. Het interview is hier te beluisteren.

Maar er is nog meer. Wij hebben samen met Stichting Erfgoed Haarlem en een aantal geschiedenisdocenten van Haarlemse middelbare scholen twee educatieve routes ontwikkeld. De fietsroute ‘Haarlem door de tijd’ en de ‘Stadsrechtroute’. De tweede route is vanaf 23 november ook verkrijgbaar bij de receptie van de Janskerk. Meer informatie over de routes is hier te vinden.

De tentoonstelling met onze topstukken wordt doorgeschoven naar het voorjaar. In deze tentoonstelling zullen ook de stadsrechten te zien zijn. Voor een voorproefje verwijzen we naar de nieuwste uitgave van ons magazine Uitgelicht dat vanaf 23 november online beschikbaar is.