Menu

Data

Maandag 27 mei 2024

Openingstijden

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Entree

€ 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin)

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Historisch Café ‘Vuurbestrijding in het verleden’

Brand was lange tijd een van de grootste gevaren die de stad Haarlem bedreigden. In 1576 gingen bij een grote stadsbrand 467 panden in vlammen op. In de Hoofdwacht is vanaf 3 mei onder de titel ‘’t Sant brandt! – 333 jaar Haarlemse brandweer’ een tentoonstelling te zien over vuurbestrijding door de eeuwen heen. Bianca van Haasteren, die samen met Martha van Buuren de expositie samenstelde, komt tijdens het Historisch Café van maandagavond 27 mei vertellen over de oprichting van het eerste brandweerkorps uit 1691 en de periode daarna.

Kunsthistoricus en conservator van de beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief Alexander de Bruin sluit hierop aan met een lezing over de brandweerkaart van Haarlem uit circa 1883, waarop met spelden en draden is aangegeven hoe de alarmering vanuit het hoofdbureau diende te verlopen en waar de brandkranen stonden.

De muziek wordt verzorgd door het Ampzing Genootschap en Joost Mulder neemt de gesproken column voor zijn rekening.

De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan via onderstaand formulier.