Menu

Data

Maandag 26 maart 2018, inloop van 19.30 uur, aanvang 20.00 uur

Entree

€ 4,00

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Historisch Café 'Naar de bollen'

Nederland is wijd en zijd beroemd om zijn bloembollen en bollenvelden. Haarlem, of nog preciezer het Haarlemse Rozenprieel, is de bakermat van onze bloembollenteelt. Op maandag 26 maart staat het historisch café in het teken van de bollen, bollenreizigers en de bloembollencultuur.

Voor de Nederlandse bloembollenexporteurs zijn de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt. Dat bloembollen in de VS een massaproduct werden, is te danken aan een eindeloze stoet bollenreizigers die in het land van de onbegrensde mogelijkheden bij tuincentra, warenhuizen en andere afnemers hun bestellingen binnenhaalden. Eén van hen was Antonius Leonardus (Ton) Trossèl (1923) die als jongen al droomde van een bestaan als bollenreiziger op Amerika. Joost Mulder, de eerste spreker in deze aflevering van het Historisch Café, legde het verhaal van de inmiddels 94-jarige bloembollenveteraan vast in zijn vorig jaar verschenen boek Niet voor één gat te vangen. In zijn lezing laat Joost zien wat het werk van de bollenreizigers inhield en hoe hun leven er tijdens de lange maanden onderweg uitzag. Al doende zal hij ook aanschouwelijk maken welke sleutelrol digitale krantenarchieven in de totstandkoming van het boek hebben gespeeld.

Marca Bultink vertelt deze avond over de bloembollencultuur, die in bijna twee eeuwen veel sporen heeft nagelaten in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek. Ondernemende families gaven het landschap zowel een economische als toeristische functie. Bloembollenkwekers en -handelaren bouwden bollenschuren en exportbedrijven, maar ook villa's en woonhuizen, veilinggebouwen en ander bollenerfgoed, dat karakteristiek is voor de Bollenstreek. Wie waren deze mensen en welke ontwikkelingen in de bollenteelt, techniek en handel hebben hun handelen bepaald? En wat is het verband tussen het landschap en het gebouwde erfgoed in de Bollenstreek en de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied? Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek publiceerde hierover in 2015 het boek ‘De Bollenstreek, Landschap en erfgoed van de bloembollencultuur’. Marca Bultink is één van de auteurs en tevens eindredacteur van dit boek.

Teke Bijlsma van het trio Bijlsma2Hooglugt spreekt een kort column uit over het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’.

Frans van Deijl (1957) is sedert bijna vijf jaar stadschroniqueur van Haarlems Dagblad. In zijn veel gelezen rubriek Frans op Vrijdag bekijkt en beschrijft hij de stad en haar inwoners op zijn eigen, milde, liefdevolle, verwonderde manier. Vorig jaar verscheen de bundel Haarlem, Nergens Anders! waarin de tot nu toe honderd leukste, aardigste, grappigste columns verzameld zijn. Ook tijdens dit historisch café spreekt hij een column uit.

Zoals u van ons gewend bent zal Bijlsma2Hooglugt de muzikale invulling van de avond verzorgen.

Het Historisch Café van 26 maart is volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Het Historisch Café in het Commandeurszaal van de Janskerk wordt georganiseerd door Stichting Historisch Schoten, de Vrienden van het Noord-Hollands Archief, de Historische Vereniging Haarlem, Museum Haarlem en het Noord-Hollands Archief.