Menu

Pre-ingesttool

Ons programma Digitaal Informatiebeheer heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een digitaal depot; een plek waar digitale archieven van aangesloten overheidspartners en particulieren in kunnen worden opgeslagen, kunnen worden beheerd en kunnen worden gepubliceerd.

Wij helpen mensen om meer te weten te komen over hun eigen geschiedenis en die van de provincie Noord-Holland en de regio’s Kennemerland en Amstel- en Meerlanden. Een goede toegang voor onze (digitale) bezoekers is daarom voor ons het allerbelangrijkste. Ons digitale depot is in oktober 2021 live gegaan en sindsdien nemen wij steeds meer digitale archieven hierin op. Het is belangrijk dat archieven zo compleet mogelijk, en goed geordend zijn, en zich in toegankelijke staat bevinden. Dat betekent dat er eisen worden gesteld aan het archief voordat het wordt opgenomen in het depot, of dat nu een fysiek of digitaal depot is. Om de voorbereidingen voor de opname van digitaal archief makkelijker te maken, hebben wij in de afgelopen jaren een Pre-ingesttool ontwikkeld.


For the English version of this film, please click here.

De Pre-ingesttool

De door ons ontwikkelde Pre-ingesttool is een hulpmiddel om te beoordelen of het digitale archief zich in de ‘goede, geordende en toegankelijke staat’ bevindt. Met de tool kun je een aantal checks/controles volledig automatisch uitvoeren. Hierdoor worden de controles sneller, handiger en bovendien betrouwbaarder gedaan dan manueel. Naast deze controles is het via de Pre-ingesttool ook mogelijk om een digitaal archief geautomatiseerd aan te bieden aan een e-depot.

De Pre-ingesttool als open source tool

Wij werken continu aan innovaties om overbrenging, beheer en toegankelijkheid van digitale archieven makkelijker en beter te maken. Onze expertise delen wij graag met andere archieforganisaties of organisaties die collecties bewaren en beheren. Met onze kennis willen wij de archief- en datasector stap voor stap verder brengen.

Onze tool is als open source tool beschikbaar via GitHub en is bruikbaar voor alle data- aanleveringen waarvan je wilt dat die voldoen aan de gewenste archiefeisen. Benader GitHub via deze pagina.

Let op! Het zip-bestand dat je hier hebt gedownload of nog gaat downloaden bevat het docker-compose.yml-bestand dat de nodige Docker-images zal uitvoeren om het project te laten werken. Er hoeft geen extra broncode gedownload te worden van het NHA GitHub account.