Menu

AFGEROND | Retteketet, Knip je Vignet!

In dit project vragen we je om plaatjes uit te knippen. Niet zomaar plaatjes, maar hele leuke plaatjes uit de fraaie collectie van Joh. Enschedé en Zonen. Dit vermaarde drukkersbedrijf hield eind negentiende en begin twintigste eeuw twee dikke boeken bij met zogenaamde vignettenproeven. Dit zijn afbeeldingen die ter illustratie bij teksten gezet konden worden en zijn vaak kleine kunstwerkjes op zichtzelf. Ze werden gereproduceerd en verkocht aan andere drukkers. De collectie vignetten van Joh. Enschedé bestaat uit iets meer dan 9.000 van deze plaatjes, allen genummerd. Nieuwe vignetten zijn in de boeken bijgeplakt en met potlood voorzien van een nummer. Van ieder nummer is een korte beschrijving beschikbaar bij het Noord-Hollands Archief. Nadat alle plaatjes (digitaal) zijn uitgeknipt en voorzien van de bijbehorende nummers, koppelen we deze aan de juiste beschrijvingen. Uiteraard stellen we de vignetten straks voor iedereen gratis beschikbaar op onze Beeldbank!

Hoe werkt het?

Nadat je een account hebt aangemaakt bij hetvolk.org kan je meedoen aan het project. Aan de linkerkant van je scherm krijg je een pagina te zien uit het vignettenboek. Daaruit moeten alle afzonderlijke plaatjes worden geknipt. Aan de rechterkant van het scherm kan je na de selectie van de plaatjes de bijbehorende nummers invoeren en – uiteindelijk – de taak opslaan. Het beste werkt om éérst alle plaatjes uit te knippen aan de linkerkant van het scherm en daarná alle bijbehorende nummers in te voeren aan de rechterzijde van het scherm.

Help mee!

De projectpagina is hier te vinden. Daar vind je ook een meer uitgebreide handleiding.

Alvast bedankt!

De collectie drukkerij Joh. Enschedé

In het najaar van 2019 opent het Noord-Hollands Archief een vaste tentoonstelling rond de unieke collectie van Joh. Enschedé en Zonen. Het bedrijf is 300 jaar lang toonaangevend geweest als drukker, uitgever, lettergieter en in de vervaardiging van waardepapieren als bankbiljetten en postzegels. Nieuwsgierig naar onze collectie drukkerij Joh. Enschedé? Neem hier een kijkje.

Houd de website en onze socials in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over deze nieuwe tentoonstelling.