Wist je dat Haarlemse textiel uit Haarlem ook een ruilmiddel was in de slavenhandel? Dat de Haarlemse elite betrokken was bij de slavernij en het koloniaal bestuur? De Haarlemse bestuurder Ruychaver hield op het Fort Elmina - in het huidige Ghana - toezicht hield op de slavenhandel terwijl zijn vrouw in Haarlem in limoensap uit de West-Afrika handelde. Ook het levensverhaal van de Surinaamse Susanna Dumion, die in 1818 op 105-jarige leeftijd overleed in Haarlem komt aan de orde.
Tijdens de stadswandeling Sporen van Slavernij vertelt een gids nog veel meer over het Haarlemse slavernijverleden en de locaties die hiermee verbonden zijn.
Tekening van Susanna Dumion, 105 jaar. Aan het eind van haar leven woonde zij in Haarlem. Collectie Teylers Museum
Praktische informatie
Datum: zaterdag 21 oktober 2023
Tijd: 10.30 tot +/- 12.00 uur
Vertrek- en eindpunt: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen* (Let op: de wandeling gaat door vanaf minimaal 4 aanmeldingen)
Kosten: 15 euro p.p., inclusief kopje koffie of thee bij aanvang. Het bedrag kan in het archief met de pin betaald worden.
Aanmelden: verplicht via onderstaand formulier.
* Heeft u een speciaal verzoek of wilt u zich met een groep aanmelden, neemt u dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De route is een initiatief van onderzoekers Ineke Mok (Cultuursporen.nl) en Dineke Stam (imhp.eu). Bij uitgeverij In de Knipscheer verscheen in 2023 hun boek Haarlemmers en de slavernij. Het gidsenteam bestaat uit de genoemde onderzoekers, Miriam Rasoelbaks, Yoshina Davelaar, Maya Mutlu en Micaela Cabrita da Palma.