Menu

Data

Tot en met 29 september 2023

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur

Weekendopenstelling

Zaterdag 15 juli, 19 augustus en 16 september: 9.00-16.00 uur

Entree

Gratis

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Links

Tentoonstelling Tijd voor de Toekomst

Informatie is tegenwoordig overal om ons heen. In de meest uiteenlopende vormen kom je het tegen. Eén van de grote vraagstukken van deze tijd is hoe we al die informatie veilig, betrouwbaar en toegankelijk bewaren. Van oudsher bewaren we papieren archieven, maar tegenwoordig ook digitale archieven. En dit is geen sinecure; er gaat een hele wereld achter schuil.

Want hoe ziet de toekomst eruit? Dit is een vraag die de mens altijd al heeft beziggehouden. En ook het archief, de plek waar je het verleden onderzoekt, is hiermee bezig. Wat we vandaag aan digitale informatie maken, verzamelen we zodat we morgen weten wat er is gebeurd.

En juist nu, in deze tijd van big data en grote technologische sprongen, staan wij voor belangrijke praktische vragen: hoe bewaar je al die digitale informatie? Hoe zorg je dat deze veilig blijft opgeslagen? Hoe ga je in de bergen informatie vinden wat je zoekt? En welke specialismen en kennis vergt dit?

In onze tentoonstelling Tijd voor de Toekomst. Bewaren van heden en verleden leggen we op een speelse en interactieve manier uit hoe we digitale informatie zuiver en toekomstbestendig bewaren. Wat is de relevantie van het archief in de toekomst en hoe halen we nog meer uit onze data door deze bijvoorbeeld te verbinden met andere data? In tijden van twijfels aan de echtheid van informatie maken archieven het verschil met betrouwbare data.

De tentoonstelling Tijd voor de Toekomst. Bewaren van heden en verleden is te zien van 12 juli t/m 29 september in de Janskerk, Jansstraat 40 in Haarlem.

Openingstijden:
- Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur
- Iedere derde zaterdag van de maand (15 juli, 19 augustus en 16 september): 9.00-16.00 uur

Gratis entree

Kom langs, los het mysterie van de kubus op en ontdek de fascinerende wereld van digitaal archiveren!

Voor verdiepende workshops ga naar: www.noord-hollandsarchief.nl/tijdvoordetoekomst/workshop