Menu

Data

Zaterdag 7 oktober 2023

Openingstijden

10.00-17.00 uur

Entree

Tickets te koop via de website van het Geschiedenis Festival

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Links

Geschiedenis Festival

Het Geschiedenis Festival, een van de hoogtepunten van de Maand van de Geschiedenis, komt er weer aan! Op zaterdag 7 oktober strijken talloze geschiedenisliefhebbers in Haarlem neer. Naast hoofdlocatie PHIL is de Janskerk een van de festivallocaties. Je kunt bij ons terecht voor lezingen, maar ook onze tentoonstellingen en het Archiefcafé zijn die dag geopend.

Bekijk het hele programma van het Geschiedenis Festival hier. Voor tickets ga je naar deze website. Een overzicht van alle sprekers in de Janskerk vind je hieronder.

Het Noord-Hollands Archief is zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 17.00 uur geopend. 

Programma Janskerk

10.45 – 11.45 uur: Tom Buijtendorp over Caesar in de Lage Landen
We weten uit de verslagen van Julius Caesar zelf dat hij met zijn legers in de Lage Landen is geweest. Maar waar precies? Tom Buijtendorp doet veel onderzoek naar de aanwezigheid van de Romeinen in de Lage landen, en hij kreeg aan de hand van nieuwe ontdekkingen beter in beeld waar de roemruchte staatsman geweest is en hoe hij er echt uitzag. Tijdens zijn lezing op het Geschiedenis Festival vertelt hij over zijn speurtocht in onder meer musea en Caesars verslag, en zijn bezoek aan mogelijke locaties van de noordelijke veldslagen. 

12.15 - 13.15 uur: René van Stipriaan over de reizen van Willem van Oranje
Willem van Oranje legde in zijn leven tienduizenden kilometers af, te paard of in een koets. En dat in een tijd dat de meeste mensen hun geboortestreek zelden of nooit verlieten. Oranje-biograaf René van Stipriaan volgde de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? In deze lezing neemt hij ons mee langs locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in Willems leven en in de geschiedenis van Nederland, zoals de brandhaarden in de beginjaren van de Nederlandse Opstand van Heiligerlee en Jemmingen tot Gent en Brugge.

13.45 - 14.45 uur: Wendy Wauters over de geuren van de kathedraal 
De kathedraal van Antwerpen (oorspronkelijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk) was het kloppend hart van deze welvarende handelsstad, waar mensen uit alle lagen van de bevolking elkaar kruisten. Van pelgrim tot veehandelaar, van marskramer tot hondenslagers. Wendy Wauters neemt u in een uur mee in de belevingswereld van de middeleeuwse kerkganger en roept al vertellend een beeld op van wierookwolken, kerkklokken en parfum, van overdonderende kunst, van bijzondere heiligenbeelden en van lijken in ontbinding. En wat te denken van die vrouwen die afgehakte vingers onder het altaar verstoppen?

15.15 - 16.15 uur: Annemarieke Willemsen over het jaar 1000
Hoe zag Nederland eruit rond het jaar 1000, in het midden van de Middeleeuwen? Aan de hand van onderzoeken en een aantal spectaculaire archeologische vondsten weten we nu dat dit millennium-moment  een belangrijke overgangsperiode was in de Nederlandse geschiedenis. Het landschap en de maatschappij veranderen door de bevolkingsgroei, en ook de invloed van de Duitse keizer en de paus in Rome doet zich gelden. Reizigers en handelaren nemen voorwerpen uit de hele wereld mee naar de Lage Landen, van Viking-relieken tot schatten uit het Byzantijnse rijk.

Kom naar NHA-'Tussen Kunst & Kitsch'

Net als vorig jaar organiseren we tijdens het Geschiedenis Festival NHA-‘Tussen Kunst & Kitsch’. Heb jij dus iets leuks in huis dat verband houdt met de regio Kennemerland, maar heb je geen idee wat het precies is, welk verhaal erachter schuilt of wat het waard is? Kom dan tijdens het festival van 11.00 tot 15.00 uur naar het Archiefcafé en stel jouw vraag aan conservator Alexander de Bruin.

NHA-'Tussen Kunst & Kitsch' is voor iedereen vrij toegankelijk, ook als je geen ticket voor het Geschiedenis Festival hebt.